A klasszikustól a dekadensig – Az 5 legjobb délutáni tea Londonban

A legjobb őszi program egy igazi angol tearituálé.

Különböző stílusok, változatos ételek, más és más hangulat vár ezeken a helyeken, egy dologban viszont pont ugyanolyanok: tiszteletben tartják a teaidőt és kizárólag minőségi teafüveket kínálnak.

Nincs britebb hagyomány a délutáni teázásnál, ami Bedford hetedik hercegnőjének nevéhez, Annához kötődik. A 19. század elején az előkelőség az este nyolc órakor felszolgált vacsorát olyannyira nem bírta kivárni, hogy négy óra körül teát, kenyeret, vajat és süteményt rendelt a szobájába, hogy csillapítsa éhségét. Később meghívta barátait otthonába, hogy csatlakozzanak hozzá a teaidőre, és azóta is örömmel töltik meg az angolok a délután közepén csészéjüket különféle forró italokkal.

Fenséges élmények – Fortnum & Mason

Fotó: Facebook

A Fortnum & Masonben tényleg történelmi élmény a teázás. Az ikonikus áruházat 1707-ben alapították. Itt találták fel 1738-ban a skót tojást és 1926-ban felvették az étlapra a klasszikusan brit Battenberg-tortát. Olyannyira történelmi a hely, hogy az egyébként 314 éves Gyémánt Jubileumi Teaszalont maga II. Erzsébet királynő nyitotta újra 2012-ben. A szalon kezdetben a Fortnum család lakásaként működött, később pedig a St. James's étteremnek adott helyet. Kortyolgass el itt egy csésze illatos Earl Grey-t, miközben próbálsz dűlőre jutni az édes és a sós finomságok között. Választhatsz több menüből is – van vegán, vegetáriánus és mentes is, de akármelyiket is kéred, semmiképp ne hagyd ki a füstölt pisztrángos éclairt, vagyis ekler fánkot. Nem fogsz csalódni!

A Nagy Gatsby nyomában – The Beamont

Fotó: The Beaumont

Képzeld el magad az Art Deco ihletésű szálloda fényűző Gatsby Room-jában, amint éppen délutáni teádat iszogatod egy kellemes zongorajáték kíséretében. A teaidőre – 14:30-17:30 – érdemes előre időpontot foglalni. Az étlap az európai kifinomultságot ötvözi a klasszikus amerikai ízekkel. Kérhetsz csirkés szendvicset, frissen sült pogácsát, de a fő attrakciót a péksütemények jelentik: az étlapon szerepel mogyoróvajas, csokoládés macaroon, rebarbaraszeletekkel töltött sajttorta és lime-mal, matchával töltött religieuse (töltött francia édesség). Az esti koktélozás idején szintén élőzene szól. A 2014-ben nyílt ötcsillagos hotel a 20. század elejének esztétikáját, értékeit vegyíti a 21. századi technológiájával és egyszerűségével. A magántulajdonban lévő szálloda 50 szobával, 22 lakosztállyal és stúdióval rendelkezik.

Mentesen jó – Holy Carrot

Fotó: Facebook

Itt a bizonyíték arra, hogy a délutáni teák egyszerre lehetnek finomak és (többnyire) bűntudatmentesek is. A Holy Carrot egy olyan növényi eredetű ételeket készítő étterem, amely meleg és hívogató környezetben várja azokat a vendégeket, akiknek fontos, hogy etikus forrásból származó, szezonális termékeket fogyasszanak – természetesen professzionálisan elkészítve. Ételeleik glutén-, cukor-, valamint tartósítószer- és adalékanyag-mentesek. Az étlapon szerepel „tengeri” tál, szexi tofu és ropogós quinoa maki is. A teákon kívül különféle turmixok, mocktailok és koktélok is kaphatók.

Tea után pezsgő – The Goring

Fotó: Facebook

Már több mint egy évszázada tökéletesíti a délutáni tea művészetét a The Goring. Ízletes süteményekkel, gyümölcsös, házi lekvárokkal és kiváló minőségű teakeverékekkel örvendeztetik meg vendégeiket. Az étlap az évszaknak megfelelően változik, hogy a legfrissebb, helyi eredetű finomságok kerüljenek az asztalra. A The Veranda fényűző, ötcsillagos környezetében minden nap délutáni teát szolgálnak fel, amit szombatonként a The Dining Roomban is elfogyaszthatsz. Akár a verandán, akár az étkezőben foglalsz helyet, a pazar dekoráció azonnal megadja az alaphangot a frissen sült pogácsákkal, a citromos süteményekkel és teaszendvicsekkel eltöltött délutánon. A további extravaganciáért rendelj ki egy pohár Bollinger cuvée vagy rosé pezsgőt – így lesz teljes a délután.

A kötelező program – Harrods Tea Rooms

Fotó: Harrods

Ha igazán belekóstolnál a brit hagyományokba, meg is van a tökéletes helyszín rá. A Harrods 1896 óta szolgál fel délutáni teát a betérő vendégeknek. Mivel itt minden a teával kezdődött, nem meglepő, hogy kínálatuk a világ legjobbjai közé tartozik: Earl Grey, Hawaiian Black, Arishan Tai Milky Oolong, Superior Sencha – ezeket mind-mind élvezheted a csodás Art Deco tetőablak alatt, élő zongoramuzsika mellett. Tökéletes kísérő lehet egy finom citromos túrótorta.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET