A legjobb lombkorona-ösvények Európában

Kirándulás, jó levegő, szuper szórakozás az egész családnak.

Fotó: Shutterstock

Érdemes egy városnézést, vagy egy hosszú hétvégés városlátogatást kiegészíteni ezekkel a kirándulásokkal, senki nem fogja megbánni, mert csodálatos látványban lesz részünk.

BAJOR-ERDŐ LOMBKORONA-SÉTÁNY (Németország)

Fotó: Petr Bonek / Shutterstock

A világon az első lombkorona-tanösvényt 2009-ben Németországban nyitották meg a cseh határ közelében fekvő Neuschönau község mellett. Az 1300 méter hosszú ösvény egy 44 méter magas kilátóhoz vezet, ahonnan fantasztikus panoráma nyílik: északi irányban, a Lusen-csúcs felé a lakatlan erdei vadonra, délre a Bajor-erdő parkosított kultúrtájára, de a láthatáron az Alpok is feltűnnek. A fák között 8–25 méter magasan húzódó tanösvényen több információs pont is található, ahol séta közben kaphatunk érdekes tudnivalókat az erdő életéről.

ELZÁSZ LOMBKORONA-SÉTÁNY (Franciaország)

youtu.be

Le chemin des cimes à Bad Wildbad en forêt noire

A franciaországi Drachenbronn-Birlenbach falucskában 2021-ben nyitotta meg kapuit az Elzász lombkorona-sétány (Chemin des Cimes Alsace). 1050 méteres hosszával és 29 méter magas tornyával a faszerkezetű építmény tökéletesen illeszkedik a természetbe. A kilátóból egyedülálló panoráma nyílik a Rajnai-síkságra, a Fekete-erdőre és a Vogézekre. Az ösvényen számos élménypontot alakítottak ki, amelyek nemcsak a szórakozást, hanem a környezettudatosság erősítését is szolgálják. A kilátótorony legnépszerűbb attrakciója a belsejében lévő csúszda, amely egy kis adrenalinról is gondoskodik.

SASFÉSZEK A RÜGEN-SZIGETEN (Németország)

youtu.be

Naturerbe Zentrum Rügen Baumwipfelpfad & Erlebnisausstellung

Németország legnagyobb szigetén, a Balti-tenger csodálatos természeti környezetében 2013 óta várja ez a nem mindennapi élményközpont a látogatókat. A Baumwipfelpfad Rügen tanösvény teljes hossza 1250 méter, a végén található a kilátótorony, azaz a Sasfészek, melynek elnevezése a 40 méter magas építmény alakjára utal. Az akadálymentes lombkorona-sétányon kicsik és nagyok egyaránt felejthetetlen élményekkel gazdagodhatnak: feljuthatnak az ősi bükkfák tetejére, tárlatvezetésen vehetnek részt, és persze megkóstolhatják a helyi gasztronómia leghíresebb finomságait is. A 82 méteres tengerszint feletti magasságból gyönyörű kilátás nyílik a Balti-tengerre és Rügen szigetének egyedülálló tájára.

KRYNICA-ZDRÓJ (Lengyelország)

Fotó: Shutterstock

A Slotwiny Arena síparadicsomban épült fel Lengyelország első kilátója (Wieża widokowa Krynica-Zdrój), amelyhez egyedülálló lombkorona-sétány vezet. Az 1030 méter hosszú ösvényről szinte végig tökéletes kilátás nyílik, és útközben nemcsak a környező vidéket csodálhatjuk meg a fák lombjai közül, hanem a kihelyezett oktatóeszközöknek köszönhetően a régió történelmével is megismerkedhetünk. A csúcsra egy hatszemélyes fedett felvonó visz fel, de a turistautat is választhatjuk.

SALZKAMMERGUT (Ausztria)

Fotó: schusterbauer.com / Shutterstock

A felső-ausztriai Gmunden városába vezető útról már messzitől is jól látható a Salzkammergut lombkorona-sétány. Az 1400 méter hosszú, akadálymentesített ösvényhez a Grünberg felvonóval igazán könnyű feljutni. A környező hegyekre és a Traunseere nyíló fantasztikus kilátásnak köszönhetően a fák tetején való séta igazán különleges élmény. A lombkorona-sétány legmagasabb pontja egy 39 méteres kilátó, ahonnan csodálatos 360°-os panoráma nyílik az Alpokra és Salzkammergutra.


AMI MÉG ÉRDEKELHET