5 karácsonyi vásár, amit legalább egyszer érdemes megnézni

Elkezdődött az advent, akár be is tervezhetünk egy adventi kiruccanást!

Fotó: Shutterstock

Természetesen nem kell messzire menni, hogy csodás karácsonyi vásárban kortyolgassuk a forralt borunkat, hiszen Budapesten több is akad, sőt, az egyik (hivatalosan is) legszebb a budapesti Szent István Bazilika előtt található, sőt a vidéki nagyvárosokban is vannak vásárok. Ha azonban egy téli kiruccanás erejéig szeretnél megnézni más vásárokat is, akkor íme 5 desztináció, ahol beszerezhetsz néhány ajándékot és megkóstolható a helyi, ünnepi finomságokat is.

Zágráb, Horvátország

Fotó: Shutterstock

Nem régen írtunk arról, hogy a horvát fővárosba megy adventi vonat Pécsről, és nem véletlen, hogy ez az egyik karácsonyi extra járata a MÁV-nak. A European Best Destinations utazási portál online szavazásán három egymást követő évben a zágrábi adventi vásárt választották a legjobbnak a világon, hiszen nagy a kínálat és szép a belvárosban felépített ünnepi forgatag. Hogy mit kínál ez a programsorozat: betlehemes játékot és jászolt, a jégszobrokat, a szabadtéri koncerteket, a pop-up bárokat és a karácsonyi villamost a Mikulással és manóival.

Tivoli, Koppenhága, Dánia

Fotó: Shutterstock

Kevés olyan elbűvölő hely van télen, mint a Tivoli adventi vására, persze a vidámpark egész évben elbűvöli a kicsiket és a felnőtteket is, ilyenkor azonban teljesen más a hangulata. A parkot több mint 1000 gyönyörűen feldíszített karácsonyfa ékesíti, de lesznek koncertek, idén egy óriási szív formájú kivetítő lesz a fő látványosság, amelyen karácsonyi történeteket vetítenek majd ki. December 13-án tradicionális, Luca-napi lámpás felvonulás lesz, mad december 25-26-án Szent Lúcia napját hatalmas tűzijátékkal ünneplik meg.

Tallinn, Észtország

Fotó: Shutterstock

A tallinni Városháza téren található vásár tele van standokkal, ahol hagyományos észt ételeket, kézműves kenyeret és kézműves termékeket kínálnak. De persze van óriás karácsonyfa (Tallinn fáját 1441 óta állítják fel ezen a téren), körhinta, és szánon száguldó Mikulás is. Idén karácsonyi emeletes autóbusz szállítja a résztvevőket Tallinn óvárosába a vásárra, ahol 250 karácsonyfát díszítenek fel, valamint különféle fényinstallációkkal is készülnek az ünnepre.

Skansen, Stockholm, Svédország

Fotó: Facebook

A svéd fővárosban, Djurgarden szigetén, a világ legrégebbi szabadtéri múzeumában található ez a csodálatos kultúrprogram, természetesen egy kis karácsonyi varázslattal megspékelve. A Skansen, vagyis skanzen réges régi épületeit adventi díszek ékesítik, a házakban található berendezéseket pedig egy karácsonyi lakomához terítik meg. A park területén van karácsonyi dísz készítő kézműves workshop és táncház is. Tehát ha kicsit meg szeretnénk ismerni a svéd kultúrát, akkor ez egy tökéletes program.

Tuomaan Markkinat, Helsinki, Finnország

Fotó: Shutterstock

A Tuomaan Markkinat központi darabja egy vintage körhinta, de számtalan árus is várja a látogatókat, hogy hagyományos karácsonyi finomságokkal kínálják őket, például glogival, ami a finnek alkoholmentes forralt bora, de rengeteg féle kézműves termékek közül is válogathatunk. Az (igazi) Mikulásnak saját kunyhója van, ahol vendégül látja a legkisebbeket – ebben egyértelműen verhetetlen a finn vásár. De a felnőttek is tobzódhatnak, hiszen a téren több étterem is várja őket karácsonyi fogásokka és finn különlegességekkel.

Tavaly már írtunk 10 szép európai, karácsonyi vásárról, ha szeretnél még több ötletet, akkor kattints ide.

AMI MÉG ÉRDEKELHET