5 spanyol sziget, ahova most azonnal elutaznánk

Ibiza és Mallorca már pipa? Akkor mutatunk 5 kihagyhatatlan helyet, ami bakancslistára való!

Fotó: Getty Images

Ismerj meg öt olyan csodás szigetet, amelyekből az első három a Baleár-szigeteken, a Földközi-tengeren található, míg a másik kettő az Atlanti-óceánban. Mind csodaszép és különleges!

Menorca

Fotó: 123rf

Menorca

A szomszédainál, Mallorcánál és Ibizánál kevésbé ismert Menorca szépen megőrzött és kevésbé turistás, emellett az UNESCO bioszféra rezervátumainak egyike, mivel több állat- és növényfaj a világon egyedül itt él.. A Paradicsomnak ez a kis zuga egy sor békés patakot és kies vidékeket rejt, amelyet olaj- és ciprusfák népesítenek be.

Menorca egyik fő turisztikai vonzereje, hogy a méretéhez képest óriási a strandválaszték.

Az ide látogatók azt állítják, a legszebbek közülük a sziget déli partjainál találhatóak, ráadásul ezek a kevésbé szelesek is. A szél egyébként egész évben jellemző, nyáron ez teszi elviselhetővé a klímát. Fürödni ugyan áprilistól októberig lehet a tengerben, a főszezon július közepétől szeptember közepéig tart. Előtte és utána mutatóban sincsenek turisták, csak azok a külföldiek, akik egész évben itt laknak.

Mindössze két nagyobbacska város található a szigeten: Cuitadella nyugaton, és Mahon délen. A lakosság zöme ezekben él, ha erre járunk, mindkettőt érdemes is meglátogatni. A sziget egésze sokkal tisztább, mint Ibiza vagy Mallorca, a lakosok barátságosak és igyekeznek angolul is beszélni, ami jelentősen megkönnyítheti a dolgunkat. A két említett városka közül Cuitadella az izgalmasabb, itt nem szabad kihagyni a szombati piacot, és kicsinyke katedrálisa is szemrevaló. Érdemes biciklit bérelni, és ha ez a város lesz a bázishelyünk, innen 1-2 óra alatt mindent bebarangolhatunk a pazar bicikliutakon. Vagy béreljünk autót jó előre (akkor olcsóbb), és cirkáljunk így a strandok között, amíg meg nem találjuk a leginkább kedvünkre valót. Ilyen lehet a festői Playa de Cavalleria, ahol a tenger kékjének és a homok sárgájának a kontrasztja azonnal megbabonáz minket. Ha pedig valaki a nudista fürdőzés híve, ő is megtalálja majd a számításait a szigeten.

Mivel műút csak a sziget belsejében található és a parton szinte egyáltalán nincsenek, minden strandot egy 15-25 perces sétával lehet megközelíteni, melynek köszönhetően azok megőrzik természetes bájukat. Fornells egykori halászfalu meseszép házacskáival lenyűgöző látványt nyújt, és itt vannak talán a legjobb éttermek is. A Caldareta de langostát, ami egy rákleves, mindenképpen érdemes megkóstolni, viszont a sobrasada (ez egy disznókolbász), amire a helyiek nagyon büszkék, magyar ízlelőbimbókkal nem túl ízletes.

A szigeten kevés a választék a bulihelyek között, azok is általában a két nagyobb városban találhatók. A szieszta idején – délután egy és fél hat között – teljesen leáll az élet, de úgy összességében is van valami természetes lassúság az itteni létezésben, ami sokak számára lehet vonzó.

Formentera

Fotó: 123rf

Formentera

Egy igazi "titkos", háborítatlan sziget, ami annak ellenére megmaradt ilyennek, hogy egyre több turista ül fel Ibizán egy hajóra, hogy felfedezze Formentera szépségét. A szigeten kb. 7400 állandó lakos él, akik örömmel fogadják a látogatókat.

A fürdőparadicsom a naturalisták nagy kedvence, hiszen a legtöbb strandon engedélyezett a nudista fürdőzés.

A 20 km hosszúságú fehérhomokos part idilli pihenőhelyet biztosít, ahonnan teljes nyugalomban gyönyörködhetünk a kék különböző színeiben játszó tengerben. A fővárosban, Sant Francescben számos látnivaló, kiállítás és vásárlási lehetőség (májustól októberig felállított standokból kínálják Formentera kézműves ékszereit, bőráruit, kosarait, festményeit stb.) várja a nyaralókat, de a helyi bolhapiacra is érdemes kilátogatni.

A La Mola nevű világítótorony a sziget egyik fő nevezetessége, amely egy 120 méter magas szikla tetején áll, és még koncerteket, kiállításokat is rendeznek benne – innen mindenképp érdemes egyszer megnézni a naplementét! További kirándulási célpont a festői szépségű Estany Pudent-tó, amely a sziget északi részén található, és bár fürödni tilos benne, ideális kirándulóhely. Csendes időben a tó vize tükörként veri vissza az eget és a gyönyörű vegetációt. Formentera legérdekesebb építészeti kuriózumai a híres világítótornyai mellett a malmai, amelyek elegánsan idézik meg a múltbeli paraszti élet mindennapjait.

Cabrera

Fotó: 123rf

Cabrera

Cabrera szigete egy parányi, természetes sziget Mallorca déli partjainál, amelynek teljes területe alig 19 km², mégis rendkívül mozgalmas történelmi múltat tudhat magam mögött. A középkorban az oszmán birodalom előretolt katonai bázisa működött a szigeten, de volt a napóleoni háborúk idején börtönsziget francia katonák számára, és csatároztak itt a spanyol polgárháborúban is. Ennek megfelelően számos látványos emlékkel is találkozhat az idelátogató: például mára lakatlan 14. században épült falvakkal, egy erődtorony romjaival, egy tengeri temetővel és a Punta de Anciola-fok világítótornyával.

A sziget neve a katalán cabra = kecske szóból származik, utalásképpen az évezredekig itt élt vadkecskékre, amelyek sajnos pár éve kipusztultak. A hihetetlen tengeri ökoszisztémával rendelkező sziget tágabb környezetével együtt alkotja az Archipelago de Cabrera Nemzeti Parkot.

Leginkább azok látogatják, akik szeretnék megcsodálni a tengeri élővilágot, ugyanis számos teknősnek, delfinnek és trópusi halfajnak ad otthont.

Az ismerkedést a sziget élővilágával érdemes a Colònia de Sant Jordi városában található látogatói információs központban kezdeni, amely közelebb visz a mediterrán sziget flórájához és faunájához. Ezen kívül Cabrerának gyönyörű sziklái és strandjai vannak, ráadásul páratlan madárvilág is színesíti a szigetet, néhány kihalás szélén álló fajjal. A kopár, alacsony cserjékkel borított területeken nagyon sok barlang is található, főleg a tengerparti régióban. Talán a legnevezetesebb a sziget látnivalói között szereplő úgynevezett Kék barlang (Cova Blava) a Cala Gandulf-öbölben. A 160 méter hosszú képződmény csak a víz felől, hajóval érhető el.

Cabrerát a legtöbben Mallorcai nyaralásuk részeként, hajókirándulással keresik fel, szezonban naponta több hajó is megfordul itt. A sziget jórészt lakatlan, ma már kizárólag Es Port falut lakják.

La Gomera

Fotó: 123rf

La Gomera

A kizárólag komppal megközelíthető sziget a Kanári-szigetek legkevésbé látogatott csodája, amely a természetjárók egyik spanyol Mekkája.

A strandolás itt mellékes, a túrázás, a kirándulás a fő attrakció, hiszen a térség vegetációja egészen különleges élményt nyújt.

Láthatunk tengerbehulló szakadékokat, fekete homokú strandokat, kristálytiszta vizű patakokat, amelyekben azonnal meg akarunk csobbanni. A Garajonay Nemzeti Parkban érdemes nagy sétát tenni az ősi makronéziai babérlombú erdőben, amely egykor az egész trópusi övezetet beborította. Aki pedig egyszer is járt a szigeten, azóta is visszavágyik a Gran Rey-völgybe, ahol a házak hófehér falai tökéletes összhangot alkotnak a pálmafákkal borított tájjal. Pueblo de Agulo egy természetes fennsíkon helyezkedik el, ahonnan fenséges látvány tárul elénk a csodaszép óceánra és a tenerifei Teide csúcsra.

A sziget érdekessége, hogy a helyiek (leginkább az idősebbek) füttynyelven (pontosabban silbo gomero nyelven) beszélnek, amit 2009-ben az UNESCO szellemi világörökség részévé nyilvánítottak.

Ons-sziget

Fotó: Getty Images

Ons-sziget

Az Atlanti-óceán partján található, földrajzilag a spanyol Galíciához tartozó sziget festői strandjaival, pazar tájaival, ritka fajokat rejtő nemzeti parkjával könnyen elcsábítja az ide utazót.

A sziget kellemes túraútvonalakat kínál, melléjük a spanyol konyha legjobb fogásaival. Helyi specialitás például a grillezett polip.

A sziget lakossága fénykorában, az 1940–50-es években is mindössze 500 lelket számlált, ezt követően – a jobb életkörülmények reményében – a szigetlakók elhagyták otthonaikat. Az elnéptelenedés csak az 1970-es évektől kezdett megváltozni, amikor a turizmus fellendülése következtében egyre többen költöztek vissza a szigetre. Jelenleg Ons az egyetlen Atlanti-óceáni sziget a spanyol partoknál, ahol még mindig viszonylag stabil a népesség. Igaz, csak kevés ember van, aki télen is itt marad, ezzel szemben nyáron megnő a lakosság száma.

A part mentén sok strand található, négy vagy öt nagyobb és számos kisebb. Az északi rész a nudistáké, de igazából csak egy-két helyről beszélünk, a többi textiles, és leginkább családok és párok látogatják. Az ide érkező turisták egyik kedvenc strandja a Melide, amely a sziget lakott részétől a legtávolabb esik, így hétfőtől péntekig cseppet sem zsúfolt, ellenben elképesztően gyönyörű innen a kilátás: a vadvilág, sziklák, homok, sirályok… Ha átfogóbb képet szeretnénk kapni a sziget strandjairól, befizethetünk egy szigetnéző hajóútra is, melynek során nemcsak az ejtőzésre alkalmas partokat, de a túloldali sziklákat is megnézhetjük.

A sziget egyetlen falujának mólóján található három éttermében a rusztikus galíciai konyha ételeit kínálják, amelyek egyszerűek és remekbe szabottak – különösen a polipból készültek. Ha pedig feltankoltunk, e pontból különféle túraútvonalakon indulhatunk el a szélrózsa minden irányába. Ha éjjel indulunk útnak, életre szóló élmény lehet, ha kipróbáljuk a csillagok alatt alvást. Remek napot lehet tehát eltölteni a szigeten, vagy akár a kempingben megszállva többet is, ahol a személyzet rendkívül segítőkész és türelmes, még ha kezdetleges is a spanyolunk. De ugyanez tapasztalható az éttermekben is. Összességében ez egy igazán boldog hely, akik egyszer jártak itt, rendszerint visszatérnek.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET