5 irat, amivel soha ne utazz!

Általában arra adunk tanácsot, mit vigyél magaddal. Most azonban pont az ellenkezőjére.

Fotó: Shutterstock

Nehéz felkészülni olyan helyzetre, amikor mondjuk ellopják vagy elhagyjuk az iratainkat, ám ennek ellenére se vigyél magaddal minden okiratot!

A jól felkészült turisták pontosan tudják, milyen nehéz úgy bepakolni, hogy minden (valóban) szükséges irat nálunk legyen, de ne is csomagoljunk be semmi feleslegeset. Túlaggódás helyett tegyünk el minél kevesebb igazolványt, iratot, hogy legalább azok miatt ne kelljen aggódnunk a nyaralás alatt!

Írtunk már arról, mi kerüljön a poggyászba, hogy elkerüljük a büntetést, arról is volt már szó, hol van a legtöbb zsebes, de ahhoz is adtunk már tanácsot, miket érdemes lefotózni (köztük iratokat is) biztonsági okokból nyaraláskor, most pedig eláruljuk, mit hagyj otthon, hogy semmiképp se kerülj bajba.

Fotó: Shutterstock

Mit hagyjunk otthon?

TB-kártya

Legyen szó európai vagy tengerentúli utazásról, teljesen fölösleges magunkkal vinni a magyar társadalombiztosítási kártyát. Az EU-n belül van külön EU-tagoknak Európai Egészségbiztosítási Kártya, amit érdemes kiváltani itthon, de arra készüljünk fel, hogy ez nem helyettesíti az élet-, poggyász- és utasbiztosítást. Nem történhet velünk olyan dolog külföldön, hogy ezt a dokumentumot elkérjék, vagy azt kérnék, hogy ezzel azonosítsuk magunkat, hiszen nem is fényképes igazolványról van szó. Tehát maradhat itthon.

Anyakönyvi kivonat

Soha ne vidd magaddal ezt az okmányt külföldre, mert ha ellopják, nagyon könnyű vele személyazonosságot lopni, hamisítani. Külföldön útlevéllel, EU-s országban személyigazolvánnyal tudod magad igazolni – és ezt is kérik tőled a kinti szervek, másra nem lesz szükséged. Az anyakönyvi kivonatot sokkal körülményesebb pótolni (csak a szülőhazádban tudják pótolni konzuli szolgálaton vagy ügyfélkapun keresztül), mint mondjuk az útlevelet.

Lakcímkártya

Vannak olyan vízumköteles országok, ahol rákérdeznek, mi a bejelentett lakcímed, de nem kérik el a lakcímigazolványt. Itthon azonban a személyivel együtt érvényes ez az okmány, itthon tárold őket együtt.

Egynél több bankkártya

Fölösleges egynél több bankkártyát magaddal vinned, ha tudod, hogy adott országban akadály nélkül használhatod az egyik kártyádat. Ha több kártyát viszel magaddal, akkor megvan az esélye, hogy mindet ellopják és annál költségesebb lesz pótolni, arról nem beszélve, ha az irataiddal együtt lopják el, és még le is vesznek róla pénzt.

Jogosítvány

Ha tömegközlekedéssel fogsz utazni a vakációd alatt, fölöslegesen viszed magaddal az autóvezetői engedélyedet. Ha azonban külföldre mész, és autót bérelnél, nézz utána, hol fogadják el az itthoni EU-s jogosítványt és hol kérnek nemzetközi okmányt. Ha nemzetközi jogsi kell, csak azt vidd, a hazait tartsd otthon.

AMI MÉG ÉRDEKELHET