Lapozz a kalandokért! – 5 tuti útikönyv

Szuper képek, izgalmas leírások – már csak a saját utadat kell megszervezni az ötletekből!

Fotó: Getty Images

Hosszú kihagyás után az idei nyár és ősz sokunk számára már az utazás ígéretével kecsegtethet. Öt csodálatos albumot ajánlunk, amelyeket lapozgatva ismét átélhetjük az ismeretlen tájak felfedezésének felemelő érzését, akár képzelt, akár valódi kirándulásra készülünk.

Sarah Baxter: 500 történelmi túra a Föld körül

Felfedezők, szentek, kereskedők, királyok és kalandorok nyomdokaiba lépve tanulhatunk a világtörténelemről 500 túrán keresztül. A szerző a prehisztorikus kortól indulva napjainkig jut, praktikus tanácsokkal, geológiai érdekességekkel, illusztrált térképekkel és történelmi magyarázattal fűszerezve a legendássá vált és kevésbé ismert zarándok- és túraútvonalakat. Legyen az A filozófusok útja Kiotóban, Tolkien-séta és Jura-part az Egyesült Királyságban vagy az inkák ösvénye Peruban – a könyv ajánlásait követve szó szerint a történelmi figurák lábnyomait követhetjük. (Kossuth Kiadó, 7990 Ft)

Simon J. Woolf: Bakancslista. Bor – 1000 kaland a bor jegyében

Egy világkörüli túra, ahol a bor a főszereplő. A nemes nedű köré szervezett helyszín- és programjavaslatok minden borrajongó álmát beteljesítik: a világ legcsodásabb dűlői, pincészetei, borfesztiváljai mellett az ikonikus borbárok és az ősi borbarlangok sem maradhatnak felfedezetlenül. Az albumot nézegetve inspirációt kaphatunk arra is, hogy pontosan melyik szezonban és merre induljunk, ha egy-egy borfajta legjobbját szeretnénk megízlelni, de a bennfentes szakértők arra is tanácsot adnak, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet egy borrégióból. (Scolar Kiadó, 7990 Ft)

Jodi Peckman: Come Fly with Me. Flying in Stlye

Semmi sem szimbolizálja jobban az utazás utáni vágyunkat, mint a repülés, és a repterek időtlen, izgalmas világa. A szerző, aki a Rolling Stone magazin kreatív igazgatójaként és fotósaként a sztárvilág bennfentese, retro időutazásra invitál minket abba a korszakba, amikor a repülés még sikkes és glamúros volt. Fotósorozat hírességekről, akik a repteret saját kifutójukként használták. John Lennon és Yoko Ono, Muhammad Ali, Cindy Crawford, Marlon Brando, Mick Jagger és sokan mások, akiknek fotóit látva felidézhetjük a repülés hőskorszakát, és inspirációt meríthetünk saját reptéri kalandjainkhoz. (Rizzoli)

Lonely Planet – The Ultimate Travel List

A Lonely Planet, a világszerte ismert útikönyvkiadó ezúttal minden eddiginél ambiciózusabb célt tűzött ki maga elé: összegyűjteni, és nagyszerűségük alapján rangsorolni a világ leglenyűgözőbb látványosságait. A mesés fotókkal illusztrált album 500 desztinációt sorol fel, amelyeket a cég útikönyveinek szerzői hosszú évtizedek alatt begyűjtött tapasztalatai alapján a leginkább ajánlanak a világjáróknak. Az album idei, második kiadása a klasszikusok mellett több mint száz újonnan nyílt vagy újra felfedezett gyöngyszemet is a figyelmünkbe ajánl – kiválasztásuknál a fenntarthatóság is fontos szempont volt. (Lonely Planet)

John Brewer: 500 Races, Routes and Adventures. A Runner's Bucket List

Végre egy album, amely a futás szerelmeseinek szemszögéből tekint az utazásra! A csodálatos fotókkal illusztrált inspiráló válogatás minden futó álma: minden kontinensről ajánl lenyűgöző és kipróbált útvonalakat, összesen 500-at. A pontos helyszínrajzokkal és statisztikai adatokkal gazdagított leírások között a kezdőtől egészen az élsportolói szintig válogathatunk. A kategóriák igen változatosak: út, terep, hegyvidék, sivatag, tél, éjszaka, város, egyéni és csapat. Az album a versenyeket és a fesztiválokat is sorra veszi, és minden bakancslistás tételre rákereshetünk havi bontásban vagy a világtérképen is. (Universe)

AMI MÉG ÉRDEKELHET