5 ingyenes lombkorona sétány kora nyári túrákhoz

Nincs több kifogás! Díjtalanul járhatjuk az erdőket és még tanulhatunk is közben.

Fotó: Shutterstock

A nyár első napjai még tökéletesek arra, hogy sokat legyünk a szabadban: nincs forróság és sok szúnyog, akár egész nap lehet a zöldben barangolni!.Ingyenesen használható ösvényeket válogattunk össze, hogy egy forintot se kelljen költened a hétvégi kirándulás alatt.

Pannonhalmi Boldog Mór-kilátó és tanösvény

Pannonhalmi lombkorona-sétány és tanösvény

A Sokorói-dombság tölgyfáiból épült többszintes kilátótól pár lépésre beléphettek az erdők birodalmába. A fák lombkoronája fölé nyúló sétányról zavartalanul élvezhetitek az alattatok elterülő táj szépségét, teljes rálátással Pannonhalma városára, de tiszta időben a Bakony északi vonulatai is jól kivehetők. Ha kinézelődtétek magatokat, a lombkorona-ösvénytől – amelyet az egyik legrégibb keresztény szimbólum, a hal formáját idézve építettek meg – egy sétaúton haladva pár perc alatt eljuthattok a Pannonhalmi Bencés Főapátsághoz. A tanösvényre egy rámpa vezet fel, így kerekesszékesek is látogathatják.

Makói Maros-part lombkorona-sétány

Fotó: Facebook

Habár erről a május elejétől október végéig nyitva tartó építményről nem láthattok rá hegyekre, a tervezők gondoskodtak róla, hogy a szintkülönbségeket a lehető legélvezetesebb módon érzékelhessük. A lombkorona-sétány különlegessége, hogy hagyma formájú kupolával ellátott kilátójáról egy 40 méter hosszú csőcsúszdán száguldhattok le, így az erdei séta ötvözhető a kalandparkok izgalmával. A tanösvény tíz állomásának mindegyikén érdekes ismeretekkel gazdagodhattok: megtanulhatod felismerni például a különböző énekesmadarak hangját.

Gerecsei lombkorona tanösvény

A 105 méter hosszú, 44 méter átmérőjű ösvény Süttő és Tardos között, egy egykori kőfejtő területén húzódik a Gerecse Tájvédelmi Körzetben. Az ösvény 11 méter magas, gyerekekkel tökéletes, hiszen nem hosszú és nem túlságosan magas, és táblák tanítanak arra, milyen növények és állatok élnek a környéken. A sűrűsödő erdő lombja között sétálni megnyugtató élmény, és persze a karika alakú ösvény után folytathatjuk a gerecsei kirándulást, a közelben van például a fentebb említett kőfejtő is.

Kaszó lombkorona-tanösvény

A magasan az ágak közé épített falétesítményen végighaladva számos interaktív ismeretterjesztő tábla és játékos feladat hozza közelebb a lombkorona élővilágát a kis természetbúvárokhoz. A Somogy megye zöld szívében található ösvény különlegessége az állatok megfigyelésére szolgáló rejtett vadles és a függőhíd, melyen a legmerészebbek próbára tehetik bátorságukat. Ha ez utóbbit mindenképpen ki szeretnétek próbálni, akkor érdemes előzetesen bejelentkezni, hogy a hidat nyitva találjátok.

Karcagi tanösvény

40 interaktív állomás vár ezen az erdei sétányon, amelyek segítségével megismerhetjük a helyi élővilágot, a helytörténetet és a tájat. A sétány mellett játszótér is van, úgyhogy a kis természetismereti túra után játszhatnak is a kicsik. A nagykunsági erdészet területén lévő sétányt többek között azért is hozták létre, hogy az erdőgazdálkodást és a vadvilágot közelebb hozzák az emberekhez, ezért a parkerdő és ösvény mellett még van erdei iskola, vadaspark, kerékpárút is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET