5 horgásztó, ami kitűnő kirándulóhely is

Természetjáró pecások, figyeljetek!

magyarorszagi horgaszto
Fotó: Unsplash

Talán sosem volt ennyire népszerű a horgászat, mint most, amikor végre kiszabadulhattunk a négy fal közül. A természet ereje, a semmihez sem hasonlítható hajnali csend a tóparton mindenkinek kisimítja az idegeit, délután pedig útra lehet kelni megcsodálni a tó környékét. A halastavak békéje igazi meditatív hatással van a szervezetre, a pecázás tökéletes alkalom a digitális detoxra is – ha másképp erre nem vagyunk képesek, a halak mellett muszáj lenémított telefonnal üldögélni. Kutatások bizonyítják, hogy a sok zöld látványa és a csend, illetve a természet hangjai jótékonyan hatnak az idegeinkre, erős stresszoldó hatásuk van. Kell ennél több érv, hogy a következő hétvégén ellátogass egy halastóhoz?

Dorogi-tó (Palatinus-tó)

Fotó: Instagram

A Dorogi-tó, másik nevén Palatinus-tó pompás természeti környezetben van. Az Esztergomhoz tartozó Palatinus Tófürdő a hivatalos strand, de persze több szakaszon is lehet pecázni. A mesterséges bányató 32 hektár területű és 12 méter mély, éppen ezért nagyon tiszta vízű tó. Érdekesség, hogy a tavat csak a talajvíz táplálja, és csatornán vezetik el a vizét. A Dorogi-medence tavát azért is nevezték el a strandolók Palatinusnak, mert vize olyan tiszta, mint a budapesti Palatinus gyógyfürdő medencéi. Ha elég halat fogtunk, és mehetnékünk van, akkor kirándulhatunk Esztergomban, a Pilis vagy a Gerecse lankáin.

Bánki-tó

Fotó: Instagram

A Cserhát és a Börzsöny határán vezet az út a településhez, olyan mesebeli völgyeken haladunk át, amelyhez fogható belföldön kevés van. A 8 hektáros, 4 méter mély tó nagyon aprónak tűnik, de pont ettől olyan vonzó, szinte családias, ennek ellenére el tudunk szeparálódni a nádasban felállított mini horgászstégeken. A tó háromnegyedét erdő veszi körbe, igazán kellemes hely elvonuláshoz, főleg, ha a városban forróság tombol. Ha kirándulnánk: Bánkról a Hársas tetőre vezet egy könnyű túraútvonal, amelynek 5 kilométer a hossza és csak 150 méter a szintkülönbség. A tetőről déli irányban a Naszályra, nyugat felé a Börzsönyre, keleti irányban pedig a Mátrára láthatunk rá.

Ligeti-tó, Vác

Fotó: Instagram

A Ligeti-tó régóta nagyon kedvelt pecahely, csodálatos és nyugodt a környezet, ami a városi tavaknál kuriózumnak számít. A tavat a Hétkápolna domb forrásai táplálják, védett terület, ráadásul rengeteg ritka, őshonos madárfaj tűnik fel a tónál, érdemes őket meglesni. A tó környéke nappal elég forgalmas, így leginkább hajnali horgászásra alkalmas. Megér egy délutáni kiruccanást a Váci Ártéri Tanösvény, valamint remek program a közeli Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert is.

Park-tó, Dég

Fotó: Wikimedia

A festői szépségű Dég település Fejér-megyében van, közel Budapesthez és a Balatonhoz is. A dégi Festetics-kastélyhoz tartozik a Park-tó, amelyben szerencsére horgászni is lehet. A tavacska szigetén található a képen is látható Holland-ház, és bármilyen hihetetlen, a szép téglaépület, amely most múzeumként működik, egykor tehénistálló volt. A békés, gyönyörű terep után elindulhatunk a nyüzsgő Siófokra strandolni, de a közeli Simontornya és középkori vára is kitűnő kirándulóhely.

Búzásvölgyi-tó, Recsk

Fotó: Facebook

A recski tó elképesztő látványt nyújt minden évszakban, tágas partja, nagy területe pedig lehetővé teszi, hogy még véletlenül se kelljen „tömegben" pecázni. Az 54 hektáros Búzásvölgyi-tó partján rengeteg beálló és stég van, ahol csendben, nyugalomban élvezhetjük a természetet. A víztározóhoz közel esik a Mátra és Eger is, így ha városi kirándulásra vágyunk utóbbit választhatjuk, ha csendes, erdei barangoláshoz van kedvünk, akkor előbbit ajánljuk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET