Milyen a híres, francia írók otthona?

Túra a leghíresebb francia írók és filozófusok egykori otthonában.

Franciaországban lépten nyomon valami történelmi helyszínbe botlunk, nem beszélve a fontos épületekről, kulturális emlékekről. Ha Franciaországba készülsz nyaralni, ejtsd útba a következő, párizsi vagy ahhoz közeli múzeumok egyikét!

Victor Hugo lakhelye, Párizs

Fotó: Profimedia

Victor Hugo párizsi lakhelye ma múzeumként működik. A Place des Vosges téren található, ahol az író a második emeleten élt 1832 és 1848 között – itt írta többek között a Nyomorultakat is. A házat felújították, a lakást korhű bútorokkal rendezték be, és egy éve nyitott meg újra. A renoválás után új kávézó is nyílt a múzeumban, ami kedvelt romantikus találkozóhely egy gourmet ebédhez, amelyet hét 150 éves gesztenyefa árnyékában fogyaszthatunk el.

Cím: Párizs 75004, 6 place des Vosges 6.

Alexandre Dumas, Monte-Cristo palota

Fotó: Profimedia

A Monte-Cristo kastély ma ugyanolyan csábító és különleges, mint amikor Dumas alkotott itt. A Port-Marly dombon fekvő, Szajna parti fenséges épület egyenesen Alexandre Dumas képzeletéből született, aki palotát akart építeni távol a főváros zajától. A 174 éves épület ma is teljes pompájában látható, A három testőr írója 1847-ben vehette birtokba a reneszánsz stílusú kastélyát, amely ma már múzeumként üzemel.

Cím: Le Port-Marly 78560,Chemin du Haut des Ormes

Émile Zola nyaralója, Médan

Fotó: Maison Zola – Dreyfus Múzeum

Émile Zola 1878 és 1902 között élt ebben a gyönyörű villában, ahol a Nanát, az Állat az emberbent és a Germinált írta. A Zola-házban egy darabig a Dreyfus Múzeum üzemel. Az író Médanban már sikeres íróként alkothatott, hiszen a Párizshoz közeli gyönyörű nyaralót már az írói fizetéséből vásárolta meg.

Cím: Medan 78670, 26. Rue Pasteur

Balzac háza, Párizs

Fotó: Profimedia

Balzac 1840 és 1847 között ebben a lakásban dolgozta át az Emberi színjátékot, és itt írta meg jó pár remekművét. A realizmus legnagyobb alkotója napi 16 órán keresztül írt, átírt, újraírt, sokszor egész éjjel alkotott. Rengeteg művét átdolgozta megjelenés után, mert mindig kapkodva készült el az első verzióval, hogy megkaphassa a fizetését, de utána még tökéletesítette a műveket – amikor nagyon pénzszűkében volt, ponyvaregényeket is írt. Ez a párizsi otthon mindig inspiráló volt számára.

Cím: Párizs75016, 47. rue Raynouard

Rousseau háza, Montmorency

Fotó: Wikimedia

Jean-Jacques Rousseau 1756 áprilisában el akart menekülni Párizsból, és Montmorency-t választotta menedékül, ahol ma múzeum működik. A filozófus-író a házban írta legnagyobb műveit: az Emile, avagy a nevelésrőlt, Az Új Heloise-t, a Társadalmi szerződést. Ezt a történelmi villát bájos kert veszi körül, ma kiállításoknak és kulturális eseményeknek ad otthont.

Cím: Montmorency 95160, 5. rue Jean-Jacques Rousseau

AMI MÉG ÉRDEKELHET