5 európai sörváros Münchenen kívül

Ezekben a sörfővárosokban egészen biztosan nem fogsz csalódni!

Fotó: Shutterstock

Bebizonyítjuk, hogy az Oktoberfesten túl is van (habos) élet, akár pohárban, akár korsóban mérjük. Prosit!

1.  Bern, Svájc

Fotó: Shutterstock

Ez a svájci mértékkel is kicsinek mondható városka nemcsak a politikai súlya, hanem elképesztő sörkultúrája okán is kivívja a tiszteletet. Bern csaknem 200 sörfőzdének és mikrosörfőzdének ad otthont. Főleg a város legmenőbb kerületében, Breitenrainben érik egymást a kocsmák oly szorosan, hogy még a kapatos vendégeknek sem okoz problémát átbotladozni egyikből a másikba. Itt aztán mindenhol mérnek folyékony kenyeret: pincében, garázsban és még mosókonyhában is.

Hol fogyasszunk? Bárhol, ahol csak kívánjuk, mivel a Kurbel Braeu bringával odaviszi a frissítőt, ahová szeretnénk.

Mit igyunk? Kérjünk egy Oberbottiger Kurbelbräut, ami egy természetes módon készített, szűretlen, pasztőrözetlen, adalékanyag-mentes kulináris élmény.

2.  Gent, Belgium

Fotó: Shutterstock

Ha úgy érezzük, kellőképpen ellazultunk Belgium harmadik legnagyobb városában, jöhet egy pofa sör. Gentben történelmi hagyomány, hogy a főzetek teljesen komlómentesek: a város vallon (francia ajkú) polgárai, akárcsak régen, ma is takarmánynövényekből és fűszerekkel készítik a sárga nedűt, szemben a komlós, holland főzési stílussal.

Hol fogyasszunk? Az egyik legmenőbb hely ínyenc szomjoltóival és pazar belső tereivel a Gruut Brewery, ami a központon kívül, a Baudelopark sarkán található.

Mit igyunk? A Gruut White egy igazán finom, gyümölcsös sör, de ha valaki a bonyolultabb ízjegyekre vágyik, akkor neki inkább a Gruut Brownt ajánljuk, ami gyógynövényekből, fűszerekből és diófélékből készül.

3.  Pilzen, Csehország

Fotó: Shutterstock

A bohémok elsőszámú sörcélpontja ugyan még Prága, de Pilzen is határozottan megér egy misét, vagy inkább túrát. És nemcsak azért, mert itt született meg a világhírű pilseni sör, hanem mert a város ma is őrzi a régi iskola báját. Rengeteg lehetőség kínálkozik elmerülni a sörfőzés múltjában és jelenében, kezdjük például a két nagyágyú, a Pilsner Urquell és a Gambrinus gyártóhelyeinek meglátogatásával, majd zarándokoljunk el a Dobrany negyed kis főzdéinek hangulatos világába.

Hol fogyasszunk? A Rokycany U Stočesů egy pofásan felújított söröző és manufaktúra – itt egy valódi mikrosörfőzde működésébe pillanthatunk bele, ahol minden alkatrész csörömpöl és sziszeg.

Mit igyunk? A Stočeská 11-es egy ízletes nyári lager, ami a Saaz régió komlójából készül – ezzel a finomsággal méltón búcsúztathatjuk pilzeni alkoholturnénkat.

4.  Wrocław, Lengyelország

Fotó: Shutterstock

A lengyel sörkultúra Európa-szerte legendás, és bár Varsó verhetetlen a sörturizmus területén, a fiatal, feltörekvő Wroclaw, amely talán még kevésbé ismert, az elmúlt tíz évben felkerült az európai sörtérképre. Folyamatosan nő a mikrosörfőzdék száma, legtöbbjük a város központjában létesült, hogy könnyen megközelíthető legyen. Ne vesztegessük az időt, kezdjük a piactéren a három legjobbal: Browar Złoty Pies, Bierhalle és Spiż Brewery.

Hol fogyasszunk? A Browar Stu Mostów a város egyik legjobb és legkreatívabb főzdéje. A városközpont szélén, a Warszawski híd közelében találjuk ezt az extravagáns belső terekkel rendelkező vendéglátóegységet.

Mit igyunk? Semmiképp se hagyjuk ki a hely Magnum opusát, a Nigredo Chocolate Mint Foreign Extra Stout-ot, ami több főzde sörfúziója.

5.  Trondheim, Norvégia

Fotó: Shutterstock

Bár a legtöbben júliusban érkeznek a Trondheim Sörgyári Fesztivál idején, a város egész évben az egyik legvonzóbb célpontja a sörkedvelőknek és ínyenceknek Norvégiában. A trondheimi mikrosörfőzdék sötét, savanyú és ropogós italokat kínálnak, amelyeket a kveikből – hagyományos tanyasi élesztő – készítenek. Az így gyártott hűsítők egy része nem főzéssel, hanem lassú erjesztéssel készül, ezért a benne maradó lactobacillus tovább savasítja a jellegzetes helyi finomságokat.

Hol fogyasszunk? A Trondheim belvárosában található ØX Tap Room a helyszínen készített sör főzését is bemutatja. Mesteri módon fokozza a hangulatot a 300 éves boltíves pincébe telepített, ultramodern mikrofőző berendezés.

Mit igyunk? A ØX házi főzeteinek bármelyike fantasztikus, valamennyi a közeli Trondheim fjord érintetlen vizéből készül, csak arra ügyeljünk a kóstolás során, hogy a sort mindenképpen egy ropogós, szőke sörrel kezdjük.

AMI MÉG ÉRDEKELHET