5 úti cél, ami repülővel közel van és finom meleg az idő

Egyik sincs messzebb egy 4 és fél órás repülőútnál.

Fotó: Shutterstock

Sokan szeretnének a tél közepén egy kicsit melegebb helyen feltöltődni, érezni a langyos tengerparti szellőt és a simogató napsütést.

Málta

Fotó: Unsplash

Kicsivel több, mint két órás repülőúttal egy olyan szigetre érkezel, ahol decemberben és januárban is kellemes az idő, 18-20 fokra kell készülj. A szigetben az a szuper, hogy rengeteg program és látnivaló van, tehát felhős, kicsit hűvösebb időben sem fogsz unatkozni, minden napra jut program, akkor is, ha mondjuk 10-14 napra érkezel. Minden egyes épületen érződik a történelem és az, hogy rendkívüli kultúráknak, civilizációknak adott teret. Az egyik legerősebb ezek közül talán az angol hatás, hiszen Málta alig ötven éve, 1964 szeptemberében vált függetlenné Nagy-Britanniától, de emellett az olasz és arab hatás is nagyon érezhető. Valettában akár 2-3 napra is elég látványosság várja az utazót: nézd meg például a Szent János-katedrálist, ami kívülről nézve első pillanatban talán túl egyszerűnek tűnhet, de ahogy belépsz, csodás barokk díszítés fogad, lélegzetelállító, pazar díszítettsége lenyűgöző, nem beszélve a valaha készült legnagyobb Caravaggio festményről, amely szintén itt található. Valetta utána érdemes áthajózni Gozóra is komppal, remek egynapos kirándulást ígér. Marsaxlokk szintén új színt adhat a mini vakációhoz. Ez a település is csupán 20-25 percre van autóval a fővárostól. A kis halászfalu, amely a sok színes (tipikusan máltai) csónakjával, kishajójával elbűvölő látványt nyújt a tenger, a hajókázás és a halételek szerelmeseinek.

Madeira

A Portugáliához tartozó, Atlanti-óceáni szigeten télen is kellemes 20-24 fokos meleg van, nagyjából olyan az időjárás, mint nálunk tavasz végén. Télen nincsen sok turista, ha távmunkában dolgozol, akkor akár több hétre is érdemes meglógni Madeirára és Funchalban kialakítani egy bázist. Hogy miért érdemes odamenni? Kertek és pincészetek váltják egymást a Madeira szigetén fekvő városban és környékén. Az egyik látványosság az egész évben nyitva tartó Madeira Botanikus Kert a város egyik legfőbb látványossága, ahová drótkötélpályás felvonóval is feljuthatunk. Innen pazar kilátás nyílik, miközben 2000 különböző növényfajt csodálhatunk meg. Aki pedig még többet akar megtudni az itteni flóráról és faunáról, felkeresheti a Természettudományi Múzeumot. A foci szerelmesei sem fognak unatkozni, hiszen a szigeten született Cristiano Ronaldo, és Funchalban található a róla szóló múzeum, a Museo CR7.

Tenerife

A Kanári-szigetek évtizedek óta nagyon kedvelt téli és nyári üdülőhely, ráadásul minden szigete más-más hangulatú, annak ellenére, hogy az összes vulkanikus eredetű. A Spanyolországhoz tartozó Tenerifén található a Teide, aminek csúcsát ősztől nyár elejéig hó borítja, tehát mindenképpen próbáld ki, hogy délelőtt napfürdőzöl a parton, majd egy 1-1,5 órás – igaz, hogy szerpentines – autózással felmész a hegyre, ami 3718 méter magas. A hegycsúcson van felvonó is, ha tényleg a vulkán legmagasabb részére, a kráterig szeretnél jutni. Ha tél vége felé utaznál, akkor tervezd az utazást a helyi karnevállal egy időben. Minden évben a Kanári-szigeteken, Santa Cruz de Tenerifén rendezik meg a világ második legnagyobb karneválját. A 15 napos farsangi mulatság fő attrakciója a Karnevál-királynő választás. Ha pedig szép parkot szeretnél látni, akkor látogass el a Loro Park állatkertbe, ahol hihetetlenül gazdag, buja növényzet vár. Tenerifén télen 20-25 fok van, az Atlanti-óceán ugyan hideg, de medencében bátran fürödhetünk.

Eilat

Fotó: Shutterstock

Izrael legdélibb városa egy szűk öböl, az Akabai-öböl partján Jordánia és Egyiptom közé ékelődik be. Tény, hogy vannak Izraelnek sokkal szebb és izgalmasabb részei is, fogadjuk el, hogy Eilat egy kellemes, rendezett nyaralóhely, ahol kellemes az idő (22-24 fok) télen is és akár a tengerben is csobbanhatunk. Azért a strandoláson kívül Eilatban is akad program, van például Delfin-part, ahol úszhatunk delfinekkel, van egy Tengeralatti Obszervatórium, ahol a gazdag tengeri élővilágot csodálhatod meg, majd sétálhatunk egy nagyot a botanikus kertben. A hobbi búvároknak nem szabad kihagyni a merülést, nagyon sokféle halat, korallokat láthatnak a víz alatt, vannak, akik kifejezetten emiatt választják ezt a téli úti célt, ami valóban drágább, mint Egyiptom üdülőhelyei, de mást is nyújt. Ha hosszabb időre is el tudsz utazni Izraelben, akkor nem is kérdés, hogy látnod kell Jeruzsálemet és Tel Avivot is és kihagyhatatlan a csobbanás a Holt-tengerben.

Marbella

Fotó: Shutterstock

A télen is kellemes dél-spanyolországi Costa del Sol, ahol Marbella is található, egész évben nyüzsög, sok külföldi letelepedett az andalúz városban az elmúlt 10 évben, de olyan hírességeknek is van itt villája, mint George Clooney vagy Antonio Banderas. Hogy miért szeretik a külföldiek Marbellát? Erre a kérdésre egybehangzóan mindenki elsőként a remek klímát nevezné meg, hiszen egész évben jó az idő, tavasszal és nyáron nincs túl meleg, télen pedig kellemes tavaszi az idő, olyannyira, hogy termő narancsfákat egész évben láthatunk az utcákon is. Bár tavasszal a tenger még nem valami meleg, cserében viszont kevés a csapadék. Marbella Málaga és Gibraltár között fekszik a dél-spanyolországi partszakaszon. Ha nem párnapos, hanem legalább egyhetes nyaralásra érkezel ide, akkor semmiképpen nem szabad kihagyni az előbb említett közeli városokat sem, melyek mindössze 1-2 óra autóútra fekszenek. Ha azonban Marbellán vágyunk programokra, úgy érdemes megnézni a kikötőt, a narancsfákkal szegélyezett óvárost, a 16. században épült Ermita de Santiagót (Marbella legrégebbi templomát) és a Dalí szobrokat az Avenue del Mar tengerparti sétányon.

AMI MÉG ÉRDEKELHET