4 felejthetetlen program a Velencei-tó közelében

Két strandolós nap közé iktassunk be egy izgalmas családi programot!

Fotó: Getty Images

A strandolás mellett érdemes felfedezni a tó körüli látványosságokat, hogy teljes legyen a nyaralás. Olyan családi programokat ajánlunk, amelyek akár rossz idő esetén is jól jöhetnek.

Madarak bűvöletében

Illusztráció: velenceihajozas.hu

A Velencei-tavi Hajózási Társaság és a Duna-Ipoly Nemzeti Park 1 órás sétahajó járatot indít a Velencei-tavi Madárrezervátumba, ahol a szakszerű idegenvezetésnek köszönhetően mindent megtudhatsz a tó védett értékeiről és az úszólápos területekről. Sokan nem tudják, de a Velencei-tó nem csak fürdőzésre alkalmas, délnyugati részén páratlan fészkelőmadár-fauna lakja a nádasokat. Nem véletlen, hogy Herman Ottó idejében is közkedvelt ornitológiai helyszín volt. Már akkor is számos külföldi kutató érkezett hazánkba kizárólag azzal a céllal, hogy a kanalasgémek, nagy kócsagok és más madárfajok életét, szokásait tanulmányozza, feljegyezze. 1958 óta ez a terület védett rezervátum, a mai napig fellelhetők az erdei lápi világ maradványai, az úszólápok. Különlegessége többek közt abban rejlik, hogy az Európa-szerte ritka hagymaburok nevű lápi orchideafaj is megtalálható rajta, sőt a magyar flóra egy másik nagyon ritka faja, a tengermelléki káka ugyancsak előfordul itt. Ezeknek a csodáknak lehetünk szemtanúi egy kellemes nyári délutánon. Gyerekekkel is javasolt a program, de inkább 10 éves kor felett ajánlják a szervezők. Az indulási időpontokról, árakról és egyéb tudnivalókról itt érdeklődhetsz.

Pákozdi kalandozás

Fotó: Facebook

A pákozdi Nemzeti Emlékhelyet az 1848.szeptember 29-i, pákozd-sukorói csata emlékére állították a Mészeg-hegyen. Óriási élményben lehet részed, ha érdekelődsz a Magyar Honvédség története iránt, ugyanis itt minden megtudhatsz az elmúlt 165 év főbb katonai eseményeiről. Páratlan földrajzi környezetben – a Velencei-tó és a Velencei-hegység között található –, szépen kialakított parkban számos emlékművel, kiállítási területtel várják az érdeklődőket, egy I. világháborús bunkerbe bújhatsz az olasz frontról, végigsétálhatsz II. világháborús lövészárkon, sőt több interaktív programra is benevezhetsz. Akár lézerharcolhatsz a barátokkal – a modern, számítógépes háttérrel rendelkező játék kicsiknek és nagyoknak is hatalmas élményt nyújt, csapatépítésnek is kitűnő. Kalandozhatsz BakaLandben is, amely a hivatásos katonák által használt akadálypálya kicsinyített mása, sőt részt vehetsz légpuska lövészetben, kézigránát célba dobásban, aknakeresésben. Ha pedig már Pákozdon jársz, keresd fel a Bogár halmon elhelyezett Miska huszár szobrát, amely 13,01 magas és nem kevesebb, mint 100 tonna betonból épült. A környék legjobb fagyizóját is Pákozdon találod, térje be a Limoncellóba, ahol nem csak hűsítő fagylaltokkal, de többek közt ínycsiklandozó hamburgerekkel és frissen csapolt belga meggyes sörkülönlegeséggel várnak minden vendéget a tikkasztó hőségben.

Különleges sziklák nyomában

Fotó: Turista magazin

Kevésbé meleg időben érdemes benevezni egy Sukoró-körtúrára, ami pontosan 11,5 kilométer (átlagosan 3,5 óra alatt tehető meg), de aki egyszer is bolyongott már a Velencei-hegység „legmagasabb" csúcsai között, egyértelműen állítja: megérte felhúzni a túracipőt. Az útvonal Sukoróról indul, a hangulatos Hurka- és Bodza-völgyön át az Angelika-forrásig, majd a Meleg-hegy oldalában terpeszkedő Nagy-legelőn átvágva visszatér a faluba. Az erdőben szinte harapni lehet a levegőt, és ha szerencséd van, az erdő lakóival is találkozhatsz. Útközben olyan különleges sziklaalakzatokat tanulmányozhatsz, mint a Likaskő, a Gyapjaszsák vagy az Olasz Gránitfejtő, nem beszélve a tóra nyíló pazar kilátásról. Sukorón érdemes megnézni a helyi református templomot, az 1863-ban épült Néprajzi házat, illetve a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparkot, ahol 7,25 hektár területen testközelből figyelheted meg a dámszarvasok, gímszarvasok, muflonok, vaddisznók és az ausztráliai emuk életét.

Egy egész nap Székesfehérváron

Fotó: Pixabay

Bory-vár

Nincs messze a Velencei-tótól, és akár egy egész napot is érdemes eltölteni Székesfehérváron, mert számos látnivaló van a városban. A Bory-vár a rajongás és szerelem egyik legimpozánsabb emlékműve: kőbe zárt versek, vallomások sora olvasható ki a falakból. Bory Jenő a 20. század elejének elismert építész-szobrászművészének az épületben több száz, a legváltozatosabb technikával készült szobra található, a falakat saját, felesége és a kortársak festményei borítják. A külső- és belső terekben a legváratlanabb pontokon tűnnek fel díszkutak, üvegfestmények. A vár egy álom- és fantáziavilág leképezése. A város másik fő nevezetessége a Fő utcai Virágóra, amely tavasztól őszig mutatja a pontos időt. Székesfehérvár büszkélkedhet a Szent Korona hiteles másolatával, amelyet egészen pontosan 80 almandin, 4 zafír, 410 gyöngy, 6 ametiszt, és egy türkizkő díszít. Az Árpád fürdőben a városnézés után tökéletesen ellazulhatsz, a központi fürdőmedence relaxáló 36-38 fokos vízében. A műemlékfürdő mellé emeltek egy új épületet, ahol szauna, gőzkabin és élményzuhany is helyet kapott. A wellness-rajongók számára szaunaszeánszokkal is készülnek.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET