4 lábúakkal 4 keréken

Ha te is olyan kutya- vagy cicagazda vagy, aki mindenhova viszi magával autóval a kedvencét, akkor ezt a cikket pont neked írtuk.

Fotó: Unsplashed

A legtöbb állattartó számára a kisállat családtag. Ott a helye a tévé előtt a kanapén, a legjobb tápot kapja, és persze visszük magunkkal a hétvégi kiruccanásra is. De milyen szabályok vonatkoznak rájuk az úton?

Először is, ahogyan nekünk jogosíványra van szükségünk a vezetéshez, a négylábúaknak is kell a papír az utazáshoz. Külföldre kisállatútlevél, belföldre elég az oltási könyv, de ezek nélkül ne indulj útnak. És néhány alapszabály: utazás előtt közvetlenül és közben ne etesd a négylábút, mindenképpen legyen számára víz, és tervezd úgy, hogy az állat kétóránként mozoghasson.

Muki rakománynak számít

  • Akármilyen cuki is a kutyád vagy a cicád, az autóban a KRESZ szerint ő rakomány, ezért ennek megfelelően kell tárolni – vagyis szállítani: biztonságosan. Alapszabály, hogy az állatot a járműben rögzíteni kell. Hogy ez ketrec, fixált hordozó vagy biztonsági öv, lényegében mindegy. A legjobb megoldás mégis, ha a hátsó ülésen hordozóban, vagy – egyterű, illetve kombi esetén – a leválasztott csomagtartóban boxban viszed.
  • Nagyobb testű kutyákhoz kapható speciális biztonsági öv, amely erős fékezés esetén is a helyén tartja az állatot.
  • Az első ülésen viszont semmilyen körülmények között nem biztonságos az utaztatás, ráadásul az állat a mozgásával a vezető figyelmét is megzavarhatja.
  • Az előírt szállítási módozatok valamelyikét pedig nemcsak azért érdemes betartani, hogy kisállatodat és az autó utasait is biztonságban tudd, de mulasztás esetén a rendőr is megbüntethet: „a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése" 5-től 20 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal jár.

Fotó: 123rf.com

Minden országban más a szabály

Annak szabályozása, hogy miként lehet állatot az autóban szállítani, országonként eltérő. Van, ahol nincs erre külön szabályozás, de például Ausztriában és Németországban a szakszerűtlen (vagyis rögzítetlen) kisállatszállítás 50 eurós büntetési tétel. Olaszországban és Spanyolországban csak az elválasztó rács vagy háló, illetve a szállítódoboz használata megengedett, ellenkező esetben ott is helyszíni bírságot fizettethet az intézkedő rendőr.

INDULÁS ELŐTT MINDENKÉPP ELLENŐRIZD, MIRE SZÁMÍTHATSZ A CÉLORSZÁGBAN!

Fotó: Unsplash

Induláskor be kell csatolni a kutyát!

Két keréken hogyan?

A magyar KRESZ nem tiltja a kisállat motoron szállítását, de ez esetben még szigorúbb a rendelkezés. Vagy a szakszerűen a motorhoz rögzített kisállatszállítóban viheted a négylábút, vagy speciális kisállatszállító hátizsákban. Vannak azonban országok, ahol kizárják az állatok motoros szállítását, így indulás előtt érdemes e téren is utánanézni a szabályoknak.

Ne vidd bárhova!

Bár a MOL töltőállomásain szeretettel várja a négylábú kedvenceket, sőt chipleolvasóval segít abban, hogy minden elkóborolt kutya hazataláljon, a MOL Limo járműveiben nem megengedett állatok szállítása, hiszen könnyen lehet, hogy a következő utas allergiás a kutyaszőrre.

Milyet vegyél? Ebben is segítünk a következő termékgalériával:

Autótós ülés kistermetű kutyáknak

Fotó: Zooplus


Szállító box kutyáknak, macskáknak

Fotó: Fressnapf


Kutya biztonsági öv


Biztonsági öv hámmal

Fotó: Zoolplus


Ülésre rögzíthető védőhuzat

Fotó: Zooplus


Elválasztó rács

Fotó: Zooplus


Hordozható kutyaitató palack tállal


AMI MÉG ÉRDEKELHET