Országszerte várnak ránk a magaslatok – Kilátók más-más élménnyel

Magyarországi kilátók, amelyek télen is nagy élményt nyújtanak.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Lehotka László

Legyen Kőszeg vagy Balaton, érdemes még decemberben „bevenni” a legszebb hazai kilátókat. Lesz év végi élménytúra és összeköthetjük a kirándulást egy ki forralt borozással vagy keressük fel a környék legjobb éttermeit pihenésképp!

Kisfaludy-kilátó, Badacsonytomaj

Fotó: MTI / Varga György

Nagy élményt nyújt a badacsonytomaji Kisfaludy-kilátó, ami a Balaton legmagasabb kilátója. A 10 éve felújított látványosság a Badacsony hegyének magassági pontján (437 méter) áll a maga 18 méteres magasságával. Tiszta időben egészen messze ellátni: dél felé Tihanytól a Keszthelyi-öbölig. A Káli-medence szerelmeseinek erősen ajánlott, hiszen észak felé tekintve szinte az egész a lábunk előtt hever, még a legmesszebb található pont, a Fekete-hegy sem tud elbújni, de ugyanúgy kitárulkozik előttünk a Szent György-hegy és a Tóti-hegy is. A kilátó csúcsán találunk egy 360°-os panorámaképet is, ami segít beazonosítani a környék látnivalóit a magaslatból.Három útvonal vezet a kilátóhoz: a Bujdosók lépcsője, a Kőkapu és Rózsakőtől a Hertelendy lépcsőn keresztül is feljuthatunk. Érdemes indulás előtt tájékozódni, melyik a ránk szabott útvonal, az időjárási viszonyokat is figyelembe véve.

Az év utolsó napján egy különleges program is ígérkezik. December 31-én egy élménytúrával várják az érdeklődőket Badacsonyon.

Az út során megtudhatjuk, hogyan alakult ki a hegy, felfedezhetjük téli élő és élettelen természeti értékeit és a helyi szőlő-és kultúrtörténetből is kapunk némi ízelítőt. Megismerkedhetünk a hegy legendáival és történetével, miközben páratlan panorámában lesz részünk. Az út során az is kiderül, miért éppen ezen a napon lehet nyugodtan ücsörögni a Rózsakövön. Izgalmasan hangzik, igaz?

Kós Károly-kilátó, Zebegény

Fotó: MTVA/Bizományosi: Lehotka László

A 2015-ben felavatott kilátóból pazar panoráma tárul Zebegényre és a Duna kanyarulatára, amely minden évszakban óriási élmény, arról nem is beszélve, hogy még a legnagyobb hóban is könnyen járható a kilátó felé vezető út. Akár kicsi gyerekekkel is nekivághatunk, de megfelelő öltözékről azért nem árt gondoskodni.

A vörösfenyőből készült kilátó Csóka Árpád tervei alapján született, aminek érdekessége, hogyha szemből nézzük, akkor egy római őrtoronynak tűnik, így emlékeztetve arra, hogy a közelben húzódott az egyik szakasza a Duna-menti, 500 kilométer hosszú római limes útvonalnak. De nem csak szemből rejt utalásokat az építmény: oldalról szemlélve inkább egy templomnak tűnik, míg a kilátó alsó része egy székelykaput tükröz, így tisztelegve az építész, Kós Károly erdélyi származása előtt.

Akik már jártak télen a zebegényi magaslaton, állítják, hogy ilyenkor – főleg, ha hó takarja a környéket – a legszebb. Autóval és vonattal is könnyen megközelíthető.

Ha szeretnénk sétálni egy nagyot, Zebegény tökéletesen helyszín erre. Érdemes megnézni a községben található Dőry-kastélyt, amely – többek között – arról híres, hogy Mikszáth Kálmán Különös házasság című művében a hajdan itt lakó Dőry család tagjait jelenítették meg. A kastély magántulajdonban áll, így jelenleg csak kívülről tekinthető meg, de így is megér egy sétát. És, ha már arra járunk, érdemes megnézni a Kós Károly és Jánszky Béla által tervezett, szecessziós stílusban épült Havas Boldogasszony plébániatemplomot is. Falait szecessziós freskók borítják és – a szintén Kós Károly által tervezett ­– színes üvegablakok díszítik.

Sós-hegyi kilátó, Balatonkenese

Fotó: MTI / H. Szabó Sándor

Ki mondta, hogy a Balaton csak nyaranta nyújt felejthetetlen programokat? A Tátorján tanösvény könnyen járható, miközben egyre szebb és szebb kilátás tárul elénk, majd a Sós-hegyi kilátóról olyan balatoni látképet kapunk, amilyet a legszebb képeslapokon elevenítenek meg. A siófoki partoktól egészen a Tihanyi-félszigetig elláthatunk, persze, ha nem túl ködös időben vágunk neki a frissítő sétának. A kilátó mellett egy emlékoszlop is található, melyet 1927-ben állítottak fel a hegy legmagasabb, 175 méteres pontján – annak a Sós Lajos költőnek az emlékére, akinek a nevét viseli a kilátó, és akinek igazi szerelem volt Balatonkenese, számos verset írt a Balatonról.

Innen a bátrak leereszkedhetnek a közvetlenül meredeken a part felé tartó kis ösvényen, és megszemlélhetik a „tatár-likakat”, amelyek a tatárjárás idején a helyi lakosságnak szolgáltak búvóhelyül.

Ekkor még a Balaton vízsszintje ugyanis olyan magas volt, hogy csak csónakon lehetett a víz felől megközelíteni ezeket a függőleges partba vájt lyukakat, ami a sztyeppei nomádoktól megvédte a lakosságot.

Bármelyik útvonalat választjuk, ezután érdemes visszasétálni a városközpontba és meginni egy csésze forró kávét a Szó ami szónevű pékségben, ahol többféle meleg étel, illetve finom borok közül is válogathatunk. Onnan irány a Vak Bottyán Strand! Nem kell megijedni, senkit sem egy jeges fürdőzésre szólítunk fel, hanem egy kellemes sétára a strandon, ami ebben az évszakban ingyen látogatható (a strand két oldalán található a bejárat), ráadásul egy játszótér is várja a kicsiket és nagyobbakat egyaránt. A parton remek forralt bor, és sok más finomság kapható, de szerelemlakatot is hagyhatunk az arra kihelyezett szív alakú fémszerkezeten.

Szulejmán-kilátó, Kőszeg

Fotó: MTVA/Bizományosi: Lehotka László

Mindössze 20 percet kell sétálnunk Kőszeg belvárosból – de a Királyvölgyből is könnyen megközelíthető – ahhoz, hogy egy igazán különleges és páratlan élményben legyen részünk. A Szulejmán-kilátóról ugyanis csodás kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre. A kőből épült, bástya formájú monstrum 2012-ben épült, a tetejéig pontosan 182 darab lépcső vezet.

Nevét arról kapta, hogy a monda szerint éppen arról a helyről szemlélte I. Szulejmán szultán a város 1532-ben történt ostromát.

Közvetlenül a kilátó mellett található egy kirakó – ami az ügyes és kitartó gyerekeknek külön élmény lehet –, amely segít megeleveníteni Jurisics Miklós kőszegi várkapitány és Szulejmán szultán portréját.

A városba visszatérve érdemes megnézni a híres kőszegi várat, ami többek között azért vett szárnyaira a hírnév, mert egy hatvanezres, jól felszerelt török sereg próbálta elfoglalni 1532-ben úgy, hogy mindössze kétezren védték, (és ennek csak alig a fele volt katona). Egy hónapig ostromolta a török sereg a szerény váracskát, és nem sikerült bevennie, így nyerve időt Bécsnek a felkészülésre. Ha 11 órakor harangozást hallunk, az sem véletlen, ugyanis az ostrom utolsó napjától minden nap ugyanakkor kondulnak meg a harangok – legalábbis a helyi legenda szerint.
Akik autóval érkeznek, szánjanak időt egy kis téli autókázásra a kőszegi hegyen, amely hangulatos szerpentineken visz végig. A csodás erdei út kizárólag megfelelő autógumikkal ajánlott, és a kötelező 30 km/órás sebességet is érdemes betartani hó esetén. Az is igaz, hogy a hófehér „porcukorban” úgy sem számít az idő, a látvány mindenért kárpótol.

Szöveg: Sinkó Edit


AMI MÉG ÉRDEKELHET