Válassz 4 izgalmas látogatóközpont közül hétvégére!

Hétvégi program: ismerkedj a természettel ezeken az egyedülálló helyeken.

Fotó: Pannon Csillagda

Amikor az erdők-mezők lakói már bevackolták magukat, a tavak élővilága pedig a fagyos felszín alatt várja a jobb időket, az alábbi helyek akkor is szuper lehetőséget nyújtanak környezetünk megismerésére.

​Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó

Fotó: Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó

Ma már köztudott, hogy a Balatonon nem áll meg az élet a strandszezon és a szüreti időszak végével: a tópart egyre több programlehetőséget kínál télen is. A helyi hajózás történetét mutatja be a földvári magaspart tetejére épített hajó alakú látogatóközpont. Árbóca a Balaton legmagasabb épített kilátója, ahonnan közel 70 méter magasból tekinthetünk körbe, tiszta időben akár Balatonakarattyától Keszthelyig is ellátni. A torony ugyan másodfokú fokú viharjelzés idején nem látogatható, de az épületben megtekinthető interaktív kiállítás önmagában megér egy utazást. A látogatóközpontban hajómakettek, terepasztalok, motorcsónakszimulátorok várják a Balaton szerelmeseit, és a szélgépek segítségével azt is megtapasztalhatjuk, milyen erős szelek fújnak a különböző viharjelzések alkalmával. Az intézmény akadálymentes, ráadásul kutyával is látogatható.

​Kemenes Vulkánpark, Celldömölk

Fotó: Kemenes Vulkánpark

Hazánk egyetlen vulkanológiai gyűjteménye a nyugat-dunántúli tanúhegy, a Ság lábánál található. A bazaltkockára emlékeztető látogatóközpontban megtudhatjuk, hogyan működnek a vukánok, miként jelezhetők előre a kitörések, milyen aktív volt a Föld évmilliókkal ezelőtt, és hogy a világűrben milyen tűzhányók vannak. Interaktív eszközök segítségével látványos robbanásos kitöréseknek, a vulkáni kráter épülésének és pusztulásának lehetünk szemtanúi, a vállalkozó kedvűek pedig fel is próbálhatnak egy vulkánkutató szkafandert. Egy űrhajó-szimulátor a Naprendszer távoli bolygóira és holdjaira repít, hogy az ott zajló vulkanikus tevékenységekbe is bepillantást nyerhessünk. Az ötszintes épületben található kiállítás a magma kitörésének útját követi, a tetején csodás kilátással Magyarország legfiatalabb, „csupán" öt és fél millió éves tanúhegyére.

Pannon Csillagda, Bakonybél

Fotó: Pannon Csillagda

A Csillagda kapuján belépve egy kozmikus űrutazás veszi kezdetét, ahol bepillantást nyerhetünk a csillagászat történetébe Galilei és Newton kísérleteitől és felfedezéseitől egészen a Mars-utazásig. Megtekinthetünk több száz éves távcsöveket, megismerhetjük a tengerészek csillagászati navigációját és azt, hogyan zajlanak a legizgalmasabb űrexpedíciók. A gyerekek örömére a kiállítás bővelkedik fogható és hallgatható élményekben: megtapogathatjuk a híres Gibeon meteoritot, beleülhetünk egy katapultülésbe, közelről megnézhetünk egy szkafandert és egy marsjárót. Egy IMAX 3D-s film elrepít minket a Szaharába, hogy megértsük, milyen lehet a vörös bolygón kalandozni, megismerhetjük a marsrobotokat, és Charles Duke űrhajóstól azt is megtudhatjuk, milyen a Holdon autózni. Tiszta időben az obszervatóriumban közelebbről is szemügyre vehetjük az égboltot, egy naptávcső segítségével pedig a napkitörések világába is betekintést nyerhetünk.

Természet Háza, Kecskemét

Fotó: Természet Háza

Egy hely, ahol egész évben zavartalanul ismerkedhetünk a Kiskunsági Nemzeti Park élővilágával. A Természet Háza látogatóközpont külső terében a környék népi mesterségeiről készült kiállítás látható: itt olyan régi tevékenységekbe nyerhetünk bepillantást, mint a rétimészkő-bányászat, a hajóvontatás, a kékfestők és a szűrszabók munkája. Bemutatják Magyarország nemzeti parkjait, a hazai természetvédelem történetét, a Duna–Tisza köze élőhelyeivel, növény és állatvilágával való ismerkedést pedig hangokkal, játékokkal teszik élvezetessé – egy diorámában például a homokvilág, az ártér és a mocsarak élővilága jelenik meg. Az óvodásokat mesesarok, az iskoláskorúakat természetbúvár szoba várja társasjátékokkal, felfedezni valókkal. Végül érdemes egy sétát tenni a szomszédos Hankovszky ligetben is, ahol egy városi park élővilágát mutatják be madárodúkkal, interaktív táblákkal.

Bármelyik látogatóközpontot választjuk, az egész család rengeteg élménnyel és új tudással tér majd haza.
AMI MÉG ÉRDEKELHET