4 gyerekbarát túra, ami mindenkinek nagy élmény lesz

Ezeken a túrákon nem lesz nyafogás, csak mosolygás!

csaladi kirandulas
Fotó: 123rf

Bár az időjárás mostanában igazán szeszélyes, egyre többször van napos idő, amikor komfortosan túrázhatunk és piknikezhetünk. A történelmi kirándulások és a lombkoronaösvények után most olyan útvonalakat mutatunk, amelyek kicsi gyerekkel is élvezetesek és nem megterhelőek, viszont megszerettetik a gyerekekkel a túrázást.

Mogyoró-hegy

A Visegrádi-hegység egyik legkedveltebb kirándulóhelye, mert van játszótér, mini vadaspark és tűzrakó helyek is, ideális gyerekekkel egy egésznapos kirándulásra. Iskolásokkal, nagyobb ovisokkal a Mogyoróhegyi Természetismereti Tanösvény állomásait is érdemes érinteni.

Így juthatunk oda:


  • Autóval és autóbusszal Visegrád felől a Panoráma úton, a 11-es főút felől pedig a Kis-Panoráma úton juthatunk a hegyre.
  • Busszal megközelíthető a Mogyoróhegy Étteremmel szemben található buszmegállótól, ahová menetrendszerinti Volán-járat közlekedik.
  • Gyalog Visegrád felől, a Salamon-tornyon keresztül a kék kereszt, valamint Visegrád-Szentgyörgypuszta felől a csodaszép Áprily-völgyön át, a kék négyzet jelzésű turistaúton közelíthető meg.

Drive-tipp: Keressünk növényeket, állatokat applikációval!

A kirándulás élményét nagyban növelheti, ha valami célt tűzünk ki („Csak a várig kell elsétálni" vagy „a hegytetőn tudunk piknikezni"), vagy ha játékosan vezetjük végig az úton a gyerekeket. Utóbbira az egyik legjobb megoldás, ha növényfelismerő alkalmazással vadászunk a szezon virágaira, növényeire. A PlantNet például egy szuper app erre a célra! Na ki talál előbb keltikét vagy csillagvirágot?

Amennyiben az állatok jobban érdeklik a gyerekeket, akkor viszont a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárhatározó applikációját ajánljuk, amely már 367 fajt ismer fel.

2. Zsivány-sziklák

Dobogókő mindig is kedvelt kirándulóhely volt, de az elmúlt hónapok sáros-latyakos időszaka után végre kicsi gyerekkel is célba vehetjük (azért az erdőben még vannak sárpocsolyák, érdemes vízálló cipővel és váltásruhákkal készülni). A dobogókői parkolóból az Eötvös Lóránd Menedékházzal szemben lévő kis utcán kezdjük el a sétát, a kirándulás alatt pedig kövessük a piros körjelzést. Több irányból is megközelíthetőek a Zsivány-sziklákat, kb. 4 km-es az út és kevés a szintemelkedés.

Így juthatunk oda:
  • Autóval a 11-es úton haladva, majd Szentendre déli határánál Dobogókő felé fordulva (Pomázon át) mintegy 50 perc alatt elérhető. A parkolás Dobogókőn fizetős.
  • Távolsági busszal a Pomázról vagy Esztergomból induló járattal megközelíthető.

3. Nagy-Szénás

Fotó: Unsplash

Amikor valaki először jár a Nagykovácsi melletti Nagy-Szénáson (mindegy, hogy gyerek vagy felnőtt), nem hiszi el, hogy ilyen látvány lehetséges Budapesthez ilyen közel: egyszerre látjuk az egész Budai-hegységet és a Pilist. A hegytetőn még dimbes-dombos szaladgálási lehetőség is van, jól belátható a szülőknek és garantáltan kifáradnak a gyerekek. Dobálós, labdás játékokkal ne készüljünk, mert állandóan fúj a szél – éppen ezért viszont a papírsárkány mindig tuti befutó! Van egy 2 km-es tanösvény is errefelé, amin kb. másfél óra alatt végigsétálhatunk.

Így juthatunk oda: A tanösvény Nagykovácsiból indul, a polgármesteri hivatal elől.

  • Autóval Nagykovácsiban, a Gémeskút utca – Tölgy utca kereszteződése környékén kell parkolni.
  • Busszal a Hűvösvölgyből induló 63-as autóbusszal érhetjük el.

4. Paprikás-patak

Talán ez a legrövidebb túra a 4 közül, így akár egy délutáni alvás után is remek program lehet. Ráadásul ezen a solymári kiránduláson sok látnivaló is van: vár, kilátó, patak, vízesés, ami a legkisebbek léptékével éppen elég is. A kilátóból rálátni egy nagy lovardára, ahol ha éppen órát tartanak, önmagában jó félórás nézelődni való a gyerekeknek.

Így juthatunk oda:

  • Autóval Solymáron a Hidegkúti út végén lévő benzinkútnál érdemes leparkolni.
  • Busszal Hűvösvölgyből indul a 64-es és a 164-es busz, amely megáll a benzinkútnál (Kökörcsin utcai megálló).
AMI MÉG ÉRDEKELHET