4 idei film, amely utazásra csábít

Nézd meg mindet, és kezdd el tervezni a vakációt!

Fotó: Shutterstock

Ha nem is jártuk be a Földet, a moziknak és a streaming szolgáltatóknak köszönhetően eljuthattunk a Fårö szigetre, a hatvanas évek Amerikájába és Japánban is autózhattunk egy nagyot.

Bergman szigete

A francia író-rendező, Mia Hansen-Løve egy párkapcsolat és egy apró svéd sziget, a Fårö szigetek belsejéig utaztat minket filmjével. Vicky Krieps és Tim Roth két írót alakít, akik végig óvatosan lépkednek Ingmar Bergman világában – valójában saját tönkrement életükben. Rengeteg fontos gondolat lelhető fel a produkcióban, többek között emberi kötelékekről, a nők emancipációjáról, miközben megismerhetjük a világhírű rendező életének szeleteit, akinek egykori házában száll meg az alkotópáros. Fårö környezete teljesen eltér a svéd szárazföldtől: finom homok, kopárabb táj, nagy sziklák jellemzik – a tehetősebb svédek közkedvelt nyaralóhelye. Mivel valóban ez volt a legendás filmrendező és író kedvenc szigete (40 évig itt élt és dolgozott), itt található a Bergman-kultusz számos bizarr eleme, például a Bergman Center, ahol szemináriumokkal, filmekkel, bemutatókkal és túrákkal várja a látogatókat a „nagy Bergman szafari”, ráadásul minden év 26. hetében megrendezik a Bergman-hetet.

Vezess helyettem

youtu.be

Vezess helyettem - Feliratos Előzetes

Aki szereti Murakamit, annak kötelező ez a dráma, de annak is erősen ajánlott, aki csak most ismerkedik a japán írózseni műveivel. A Vezess helyettem Murakami azonos novellája nyomán készült, Ryusuke Hamaguchi rendezésében. A főszereplő (Hidetoshi Nishijima) egy olyan színész-rendező, akik képtelen feldolgozni felesége halálát, és egy nap Hirosimába kell utaznia, hogy ott álmodja színpadra Csehov Ványa bácsiját. Bár nagyon berzenkedik attól, hogy sofőrt kapjon, muszáj megbékélnie Miszakival (Tôko Miura), akivel egy idő után közösen kezdenek szembenézni saját traumáikkal és elindulnak a feldolgozás útján. A film több helyszínen játszódik, és nemcsak a két főhős életének elakadásait ismerhetjük meg, de a japán kultúrához is közelebb kerülhetünk.

Elvis

youtu.be

Baz Luhrmann’s ELVIS | Official Trailer

A trailer kicsit sok(k)nak tűnt, viszont Baz Luhrmann nem tud hibázni – ő az, akinek a kezében a giccs alkotói eszközzé válik. Nem is akármennyire! És, bár lehet, hogy Elvis életéről talán nehéz újat mondani – bár erről is van mondandója a rendezőnek –, viszont kevésbé ismert menedzseréről, Parker ezredesről annál inkább. Tom Hanks szokás szerint zseniálisat alakít, ahogyan Austin Butler is jól hozza a legenda sajátos mozgását, arcjátékát és karakterét. A produkció élethűen repít vissza a negyvenes, ötvenes és hatvanas évek Amerikájába, egészen 1977-ig, Elvis haláláig. Bemutatja a legenda otthonát, Gracelandet, a Tennessee állambeli Memphisben. Plusz érdekesség, hogy ezeket a kockákat Ausztráliában, Queenslandben forgatták, ahogyan az egész filmet. Graceland mellett más ikonikus Elvis-helyszíneket is létrehoztak az ausztrál forgatási helyszínen. Ezek közül egyik a Club Handy, a másik pedig a Lauderdal Courts – ez volt az énekes egykori otthona, Graceland után itt élt a legtöbbet. Ebben az épületben egyébként ma is kibérelhetünk egy szobát, vagy befizethetünk egy Elvis-túrára.

A nulláról kezdve

youtu.be

A nulláról kezdve | Hivatalos előzetes | Netflix

Ez egy igazi limonádé-sorozat, amit akkor szabad megnézni, ha nem szeretnénk túl sokat gondolkodni. Hihetnénk ezt elsőre, majd a történet hirtelen átcsap egy fájdalmas drámába, és már látni akarjuk a végét. A nulláról kezdve egy nagyon eltérő kultúrákban felnevelekedett pár története – a nő texasi, a férfi szicíliai. A Tembi Locke azonos című emlékirata alapján készült történet – a Netflixen jelenleg is megnézhető – bemutatja, milyen a minden határon átívelő, minden akadályt leküzdő szerelem. Amy (Zoe Saldaña), grafikus, festő Firenzébe utazik, hogy a családja akarata ellenére művészetet tanuljon, és itt találkozik Linóval (Eugenio Mastrandrea), a tehetséges és elhivatott séffel. Tehát először Firenzében járunk, majd tovább utazunk Los Angelesbe és végül Szicíliában kötünk ki. Azt nem áruljuk el, hogyan és miért alakul így az út, mert az már erősen spoiler lenne. Jó tanács viszont, hogy ehhez a sorozathoz készítsünk be jó sok zsebkendőt.

Szöveg: Sinkó Edit


AMI MÉG ÉRDEKELHET