3 hangulatos ökoszállás őszi pihenéshez

Válaszd az ökót, ha fenntartható pihenésre vágysz!

Fotó: Unsplash

Világszerte egyre nagyobb divatja van a bioélelmiszerek fogyasztásának, a műanyagmentes életnek, az újrahasznosított ruhák viselésének, a kerékpáros közlekedésnek, illetve az ökoszállásoknak. Szerencsére már nálunk, Magyarországon is egyre több fenntartható szálloda, panzió közül válogathatsz, amelyek büszkén hirdetik öko-jelzőjüket. Ha bizonytalan lennél, hogy valóban megfelel-e a kiválasztott szálláshely a fenntarthatósági követelményeknek, a következő összefoglalónk segíthet benne.

Milyen az ökoszállás? Ezek a szempontok:

  • Környezetbarát fűtés, energiatakarékos világítás.
  • A vizet helyi forrás biztosítja.
  • Helyi termelőktől származó vagy saját termesztésű ételeket kínálata.
  • Az egyszer használatos műanyag mellőzése.
  • Lokális vállalkozások, közösségi rendezvények támogatása.
  • Helyi lakosok foglalkoztatása.
  • Szelektív szemétgyűjtés, komposztálás.

Most, hogy már tisztába tettük a fenntarthatósági kérdést, mutatunk 3 olyan ökoszállást, amelyek garantáltan megfelelnek a zöld jelzőnek.

Apró csoda a Káli-medencében: Piroska’s houses

Fotó: Facebook

A Bécsben élő tulajdonos különösen nagy gondot fordított mindhárom kőház felújítására, amelyek a falu végén, egészen a zöldben megbújva várják a vendégeket. A rusztikus Piroska vendégházak nagy részben megőrizték eredeti állapotukat (megmaradtak a régi gerendák, a mennyezet, a falak). A felújítás során felhasználták a feleslegként megmaradt anyagokat, így mindennek lett funkciója. A berendezést ökobarát bútorok alkotják, lehetőség van a szelektív hulladékgyűjtésre és komposztálásra. Minimalizálták a műanyagok használatát és biovegyszerekkel tisztítják a házakat. Fontos előny továbbá, hogy autó nélkül is megközelíthető a szállás, illetve számos túralehetőség van a környéken. Igazi zöld paradicsom, ahol magunkba szívhatjuk a természet erejét.

Cím: 8282 Mindszentkálla, Jókai Mór utca 38, 38A, 39

Környzettudatos elvonulás – Őrség Cottage Luxury

Fotó: Facebook

A fából készült házikó tökéletesen illeszkedik a nyugodt, őrségi környezethez, az Őrség Cottage mégis minden luxust kielégít, miközben a tulajdonos különösen nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra: többek közt mosódiót és mosószódát használ a textilek tisztításra. A fűtést infrapanelek szolgáltatják, míg a fényt LED-es izzók. Az ágyneműk biopamutból készülnek, és a paplanok, párnák is antiallergének. A reggelinél felszolgált finomságok kizárólag a termelői piacról kerülnek az asztalra, a szappanokat kézzel készítik. Alapvetés, hogy lehetőség van a szelektív hulladékgyűjtésre, sőt hamarosan gyógynövényes fürdőzsákokkal megpakolt dézsafürdő is várja a pihenésre vágyókat.

Cím: 9946 Magyarszombatfa, Fő út 27.

Pihenés a szőlőben – Rákóczi-Aspremont kúria

Fotó: Facebook

A Barta Pincészethez tartozó kúriában elegáns lakosztályok, illetve barátságos vendégházak hangulatos szobái is várják azokat az utazókat, akik autentikus környezetben fedeznék fel Mádot és a Tokaji borvidéket. A hagyományok megőrzése mellett az is fontos szempont a kiváló borokat – a lehető legkevesebb technológiai beavatkozással – készítő vendéglátóknak, hogy zöld szállást kínáljanak. Épp ezért kézműves vagy restaurált, felújított bútorok kerültek a szobákba, és energiatakarékos berendezések, valamint ökobarát vegyszerek használata jellemzi a szállást. A tulajdonosok támogatják a helyi gazdaságokat, a kóstolók során kizárólag helyi termelők portékáját tálalják. Lehetőséget biztosítanak továbbá kerékpárbérlésre is, hogy két keréken még fenntarthatóbban fedezhessük fel a csodálatos mádi környezetet.

Cím: 3909 Mád, Rákóczi út 81.

AMI MÉG ÉRDEKELHET