Az extragyors kapszulautazás 2030-ra lesz elérhető

Amikor az órákból percek lesznek, minden megváltozik – ez a Virgin Hyperloop vasút szlogenje.

Fotó: Facebook

A nevadai Mojave-sivatagban tesztelték le a Virgin Hyperloop kapszulautazás kabinjait. A Hyperloop szakemberei egy 500 méteres szakaszt 15 másodperc alatt tettek meg.

A nagy sebességű utazást fejleszti tovább, illetve emeli egy következő szintre a Virgin vállalat az új projektjével. Az Egyesült Államokban, a Közel-Keleten és Indiában épít csővasútat – minden területen több hálózatot is terveznek. Az első tesztelés pár nappal ezelőtt történt, igaz, a tervezett 670 km/h végsebesség helyett egyelőre csak 172 km/h-val használták a kapszulákat. Az eddig megépített közel 10 kilométeres szakaszból most csak 500 méteren próbálták ki a gyorsulást, amit a tesztutasok egyáltalán nem érezték kellemetlennek, sőt arról számoltak be, hogy az erős startot leszámítva alig érezték a sebességet.

Fotó: Facebook

A Mojave-sivatagban épült csőhálózat egy része

Ahogyan sok más utazási területen, ebben a fejlesztésben is Elon Musk (Space X, Tesla) keze van, ugyanis az ő ötlete volt egy olyan automatizált, mágneses gyorsvasút megépítése, amely akár 1000 km/h sebességgel is képes közlekedni. Az elgondolás szerint a kapszulák egy csövön „repülnének" egyik állomásról a másikra, úgy, hogy az utasoknak semmiféle speciális ruházatra nincs szükségük. Vagyis Musk egy extragyors tömegközlekedési eszközt szeretett volna létrehozni. Az automata elektromos vasút ötletére gyorsan ráharapott a Virgin, és most Virgin Hyperloop One néven ki is próbálták a járatot.

A vállalat arra törekszik, hogy a Hyperloopokkal behálózzák a világot, föld alatt és fölött egyaránt, és akár óceánokat is átszelve kiépítsék ezt a környezetkímélő és gyors utazási módot. Kérdés persze, mennyire lehet környezetbarát egy ekkora csőrendszert kiépíteni úgy, hogy közben szükségszerűen igencsak átalakítják a természetes környezetet. Mindenesetre a cél nem kevesebb, mint 2025-re elérni a fejlesztés területén a nulla károsanyagkibocsátást, 2030-ra pedig azt, hogy menetrendszerűen hasítsanak a Hyperloopok a világon.

Ebben a videóban modellezték, mit lát majd az utas ekkora sebességnél a kör ablakokon több száz kilométeres sebességnél:

mashable.com

„Utazás a csőben"

Nehéz elképzelni, hogy a szervezetre ne hasson a nagy nyomás ekkora gyorsulásnál, de a képek alapján a tesztutasoknak semmi baja nem lett a kapszulában.

És ilyen volt a gyorsulási teszt november elején:

youtu.be

First Hyperloop Passenger Test

És még 10 fotó a jövő közlekedési eszközéről:

Fotó: Virgin Hyperloop


Fotó: Virgin Hyperloop


Fotó: Virgin Hyperloop


Fotó: Virgin Hyperloop


Fotó: Virgin Hyperloop


Fotó: Virgin Hyperloop


Fotó: Virgin Hyperloop


Fotó: Virgin Hyperloop


Fotó: Virgin Hyperloop


Fotó: Virgin Hyperloop


AMI MÉG ÉRDEKELHET