Megvannak a 2023-as év legmenőbb élelmiszertrendjei!

Várhatóan az alga és a datolya uralja majd a piacot, de nézzük, mi jön még!

Fotó: Shutterstock

Az idei év legnagyobb őrülete a házilag ízesített vaj. Nem túl bonyolult, mégis népszerű az a könnyen kenhető, a tetején nagy szemű sóval, friss citromhéjjal ízesített vaj, amit friss kenyérrel kínálnak. Kerülhet rá ehető virág, és akár édes-sós íz kompozíció is, de tulajdonképpen bármit tehetünk rá, ami akkor a legpöpecebb, ha mi magunk készítjük az alapot, vagyis a vajat is. De kit érdekel a 2022, amikor már az is tudható, hogy mit tartogat számunkra a gasztro-jövő? Az amerikai élelmiszer vállalat, a Whole Foods nem régiben közzétette a következő év legnépszerűbb ételeinek és összetevőinek listáját.

Ébresztő, jön a yaupon!

Fotó: Shutterstock

Yaupon magyal

Úgy tűnik, leáldozni látszik a kombucha népszerűsége, hiszen a Whole Food előrejelzése szerint a yaupon veszi át a helyét. Ez az egyetlen Észak-Amerikában őshonos koffeintartalmú magyalfaj, amit az őslakosok annak idején gyógyteaként fogyasztottak. Jövőre ez az enyhe, földes íz koktélokban és teakeverékekben születik ujjá.

Pépek a tányéron

Az utóbbi években egyre népszerűbbek a növényi italok, de mi a helyzet az előállításuk során megmaradt melléktermékekkel? A márkák képviselői már javában kísérleteznek a zab-, a szója- és a mandula pép felhasználásának módjaival. A terveik szerint új termékekkel állnak elő a pékek számára – többek közt lesznek lisztek, sütőkeverékek és fogyasztásra kész édességek is.

Teljes értékben

Fotó: Shutterstock

Régóta ehetünk rizs-, kukorica-, vagy csicseriborsó tésztát, de jövőre új ízek is betörnek a piacra a gluténérzékenyek nagy örömére. Lesznek például spárgatökből, pálmaszívből és zöldbanánból készült száraz tészták is, tehát abszolút mértékben a teljes értékű növényi trend marad a porondon.

Édes datolyám

Noha a datolya iránti lelkesedésünk nem most kezdődött, a tervek szerint a következő évben éli majd nagy reneszánszát. Fogyasztóként arra kell számítanunk, hogy édesítőszerként használjuk paszták és szirupok formájában. De cukor helyett a kecsapban is ez lesz, valamint az Amerikában oly divatos overnight oats-ot, vagyis az egyéjszakás zabot is ezzel teszik még finomabbá.

Minden, ami szabad

Egyre jelentősebb trend friss, háztáji húst, illetve tojást vásárolni, ami remélhetőleg a ketreces tartást szorítja vissza. A jóslatok szerint ez a jövőben is egyre fontosabb szempont lesz a vásárlóknak, és többségében a szabadon élő állatok húsát és a belőlük készült termékeket fogják keresni. Egyébként egyre több étteremben tüntetik fel az étlapon a feltálalt csirkék, a tyúkok életvitelét, tartását.

Alga a jövőnkért

Fotó: Shutterstock

Bár az ázsiai konyha egyik alap összetevője, az alga a klímatudatosságnak köszönhetően a világ többi konyhájában is fellelhető lesz, hiszen segít a légkörben található szén szennyeződés semlegesítésében. 2023-ban tészta, csipsz, halmentes „hal szósz” és még sok más étel formájában megvásárolhatjuk majd.

100% avokádó

Az avokádóolaj már régóta a polcokon csücsül, és a Whole Foods szerint ez mit sem fog változni a jövőben, csupán még több termékben helyet kap. A repceolaj helyettesítőjeként rágcsálnivalókban, majonézekben, és különféle készételekben is megjelenik.

Klímatudatos világban

Mivel a fogyasztók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetbarát árucikkek vásárlására, a márkák várhatóan a saját fenntarthatósági erőfeszítéseiket is jelzik a címkéken. A rágcsálnivalóktól a fehérjeporokon át, az alkoholos italokig, egyre több vállalat fog beállni a sorba, és a vásárlók felé is jelezni fogja a környezettudatos ételkészítési stratégiáját.

Prémiumot, mindenkinek!

A legjobbat szeretnénk a kis kedvencünknek is? Megnyugodhatunk, mert egyre több új csemegét, tápreceptet és otthon elkészíthető fogásokat fejlesztenek ki. A csípő- és ízületvédő finomságok, az egészséges csontlevesek és az idős állatok számára készült kímélő ételek is 2023-ban robbannak majd be.

AMI MÉG ÉRDEKELHET