10 hasznos tipp végtelennek tűnő vonatutakra

A hosszú vonatozás lehet nagyon élvezetes és lehet kínszenvedés is. Rajtad múlik, melyiket választod.

Fotó: Shutterstock

Amióta elszaporodtak a fapados légitársaságok és olcsóbbak lettek a repülőjegyek, szinte el is felejtettük, milyen romantikája van egy-egy hosszú – főleg látványos – vonatútnak. Ha régóta a terveid között szerepel egy hosszú zötykölődés, esetleg egy körutazás, a következő tippjeink egészen biztosan jól jönnek majd.

Tavaly óta olcsó vonatjegyekkel utazhatunk Horvátországba, ha vastagabb a tárcánk, úgy megtervezhetünk akár egy nyolcnapos svájci vonatozást is, ám van, aki nem adja lejjebb a transzszibériai vasútnál... De tulajdonképpen mindegy is, hogy honnan hova vezet a vonatpálya, ha 10-20-30 órát utazol, akkor fel kell készülnöd. Hogy ez a lehető legkényelmesebb élmény legyen, most elárulunk pár trükköt!

1. Ami neked jó

Egyedül utazni egyszerre magányos és komfortos műfaj, hiszen nincs kihez szólni, de nem is kell alkalmazkodnod máshoz. Vonaton annyiban nehezebb a helyzet, hogy szinte biztos, hogy lesz kabintársad, akár több is váltva – mindegyiknek más lesz zavaró és mindenkiben más lesz neked a zavaró, tehát ki kell zárnod a világot. Ehhez mindenképpen jól jön egy zajszűrős fejhallgató. Tárazz be rengeteg lementett zenét, hangoskönyvet, podcastet és filmet – ezeket töltsd is le arra az esetre, ha gyenge lenne a wifi.

2. Ne spórolj!

Ha már hosszú út és kalandozás, akkor ezen ne spórolj, válts jegyet a hálókabinba, ahol ülni és feküdni is kényelmesebb és lesz egy saját kis zugod. Léteznek olyan vonatjáratok is, amelyeken egy hostelhez hasonlóan osztoztok a hálószobán; ilyenek a hálókocsik, -terme, melyek árban kedvezőbbek lehetnek, de inkább a jó alvóknak javasoljuk őket.

3. Készülj offline-ra is

Ma már interneteléréssel sokkal könnyebbek a hosszú utazások, mint mondjuk 15 évvel ezelőtt, amikor még nem voltak e-könyvolvasók, okostelefonok, tabletek. Akkoriban még több könyvvel, rejtvényújságokkal és elemes kvarcjátékokkal felszerelkezve indultunk neki a 10-20 órás vonatutaknak, malőrökre (elveszett, elromlott kütyük például) azonban most is érdemes készülni, ahogy a fent említett wifi-kihagyásokkal sem árt kalkulálni. Egy-egy ilyen szituációra legyen nálad sudoku-újság vagy más logikai játék, ami offline is működik és sok időre lefoglal. Persze, ha van utastársad, akkor lehet pókerezni, amőbázni vagy szójátékokat játszani.

4. Büfé vagy kajásdoboz?

A büfékocsiba akkor is jó néha kimenni, ha nem ottani ételt ebédelsz (vonattársaságnál van rendes catering), mert így a fülkéd nem lesz szemetes, morzsás. Ha mégis a szendvicsnél döntesz, akkor is próbálj egyszerre csak egyet enni, ne tömd tele magad, mert a mozgáshiány miatt lassabban emésztesz, és ez hasi diszkomforthoz vezet egy hosszú útnál. Kerüld a teljes kiőrlésű, nagyon sok rostot tartalmazó pékárut, a sok zöldséget és a nyers gyümölcsöt, mert azoknak a rostja, héja gondot okozhat. Gyümölcs helyett válaszd a smoothie-t vagy a tasakos gyümölcspüréket, ezeket könnyebb megemészteni. A sok szénsavas üdítőt és a túl zsíros, olajos ételeket is hanyagold a vonatozás alatt.

5. Három kötelező kiegészítő

Illusztráció: Shutterstock

A felfújható nyakpárna, füldugó, szemmaszk szentháromságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Bár a vonaton a hálókabinban szeparáltabb vagy, mint buszon vagy repülőn, de még így is zavaró tud lenni a gyereksírás, a köhögés vagy a horkolás, és a vonaton nem tudod megvásárolni az említett eszközöket, mint mondjuk repülőn vagy egy autópálya melletti benzinkúton.

6. Természetesen könnyebb alvás

Az utazók nagy része nehezebben alszik el, ha idegenekkel van összezárva és még közben úton is van. Ha te is érintett vagy és kínkeservesen alszol el ilyen körülmények között, akkor jöhetnek a gyógynövények. Ha tudsz teát készíteni, akkor főzz friss kamilla- vagy citromfűteát lefekvés előtt. Amennyiben körülményes lenne teázni, szerezz be utazás előtt gyógynövény alapú altatókat (például a valeriana vagy a melatonintabletta kiváló erre), ezek nem nyomnak le és nem tompítanak úgy el, mint az altatógyószerek, de segítenek az alvásban.

7. Puha, lenge, bő

A lehető legkényelmesebb ruhádat vedd fel, ami sehol nem szorít, dörzsöl vagy szúr. A hosszú utazásban vannak mélypontok, amikor az embert minden idegesíti – még a ruhája is. Ha utazáshoz alapvetően szereted a farmert vagy a vászonnadrágokat, vonatozáshoz még így sem biztos, hogy jók lesznek, és nem is egészséges, ha valami fél napra elszorítja a hasadat. Egy puha, rugalmas anyagú, gumis derekú nadrágnak és pamutfelsőnek viszont biztos, hogy még 30 óra utazás után is örülni fogsz.

8. Bebújós megoldás

Az ilyen giga hosszú utazásokon sokszor le és fel fogod venni a cipődet, ezért a bebújós cipő a legideálisabb. Nem kell bajlódnod a cipőfűzővel, és a bebújós cipő nem is olyan szoros, hogy beledagadjon a lábad. Ezzel egyenértékű lehet egy olyan sportcipő, amit lazán is meg tudsz kötni, és bekötve bújsz ki és be. A papucsnak azonban nem fogod nagy hasznát venni, azt inkább hagyd otthon.

9. Vonatos pot pourri

Soha többé nem fogsz levegőillatosító nélkül utazni, ha egyszer megtapasztalod, mennyivel könnyebb vele az élet az utazás alatt. Mindannyian tudjuk, milyen szagok terjengenek a vonat vécéjében még akkor is, ha az tisztának tűnik. Ezt orvosolandó vigyél magaddal mini légfrissítőt. Hasznosítsd újra például egy pumpás kézfertőtlenítő üvegét! Hogyan? Töltsd fel vízzel, csepegtess bele 5-10 csepp fenyő-, levendula- vagy citromolajat, rázd össze és kész is.

10. Nézz ki az ablakon!

Ne felejtsd el, hogy vonatról úgy láthatod a világot, ahogy máshonnan nem: figyeld a városokat, a természetet! Ha egész úton valamilyen kijelzőt nézel, nemcsak a szemed fárad el, de a hangulatod is rossz lesz. A zöld látványa és a messzire bámulás pihentet, ezekre a szemednek és az idegrendszerednek is szüksége van. Ha pedig hajlamos vagy az utazási betegségre, akkor mindenképp menetirányba ülj, és úgy fürkészd a tájat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET