10 tipp, hogy könnyebb legyen a bőröndöd

Rengeteg pénzt spórolhatunk meg azzal, ha könnyebb és kisebb a poggyászunk.

Fotó: Getty Images

Hányszor préselted már be a reptéri csomagméretezőbe a bőröndödet? És hányszor izgultál, hogy a poggyászod ne lépje túl a 20 kilogrammos súlyhatárt? Senkinek sem újdonság a csomagolási mizéria, amióta szigorúbbak és drágábbak a reptéri szolgáltatások, épp ezért adunk néhány tippet, hogyan pakolj okosan.

1. Válassz kisebb bőröndöt!

Sokan abba a hibába esnek, hogy nagyobb összeget áldoznak egy könnyű súlyú bőröndre, viszont cserébe így túl nagy méretet választanak. De hidd el, a közepes bőrönd jó választás, hiszen 7-10 napra is beleférsz, ha okosan csomagolsz.

2. Kell egy utazási terv

A spontaneitás szuper kalandos dolog, de azért érdemes egy tervet legalább fejben összeállítanod arról, hogy hova mész mindenképp az utad során, milyen programokon szeretnél részt venni, mely éttermekben vacsorázol. Nézz utána a terepnek, hőmérsékletnek, hogy mennyit eshet az eső, és ezeket figyelembe véve állítsd össze a ruhatáradat!

3. Pipa, x, pipa, x

Írj listát a becsomagolandó holmikról, majd szépen húzd ki belőle azokat, amelyekre nincs feltétlenül szükséged. A cikk végén találsz egy tízes listát az ilyen becsapós, nem okvetlenül szükséges holmikról.

Fotó: Unsplash

4. A könnyebb jobb

Vannak könnyebb és nehezebb textilek: technikai ruházatból mindig a legkönnyebb anyagúak a legdrágábbak, viszont tartósak is, így számtalan utadra elkísérhetnek. Tehát sportruházatból az ultrakönnyű cipőkre, esőkabátra és felszerelésekre áldozz kicsit több pénzt, megéri. Farmer helyett vászon anyagú ruhákat csomagolj, a nehéz, kötött kardigánokat, pulcsikat felejtsd el, helyette olyan vékony, meleg textilt vigyél, mint a softshell. A vastagtalpú, nehéz cipők helyett vászoncipőt vagy ultrakönnyű bőr sneakert pakolj be.

5. Semleges színek

Akár üzleti útra indulsz, akár városnézős nyaralásra, vigyél magaddal jól kombinálható ruhákat – ezt neutrális színekkel érheted el. Ilyen színek a fekete, szürke, sötétkék, fehér, bézs. Ha elegáns programokon kell részt venned, csomagolj 1-2 színes kiegészítőt, amivel alkalmibbá teheted a lezser szettedet: élénk színű övvel, nyakkendővel, kendővel, ékszerrel máris egy másik outfitet kapsz.

6. Ne pakold túl!

Fotó: Unsplash

Könnyebb mondani, mint megcsinálni, de fontos, hogy otthon hagyd azokat a ruhákat, amiket szinte biztos, hogy nem veszel majd fel. Csak azért, mert a szállodában van edzőterem van, ne csomagolj be sportruhákat, ha a hétköznapokon egyébként nem sportolsz, mert valószínűleg nem az egyhetes nyaraláson fog elindulni az életmódváltás... Vagy attól, hogy befizetünk egy hajókirándulásra, nem kell egy egész vitorlásfelszerelést becsomagolni. Ugyanez vonatkozik a horgászásra és az egyéb olyan hobbikra, amelyeket ritkán űzöl.

7. Kisebb neszesszer aranyat ér

Egy 7-10 napos nyaralásra elég a repülőtéren engedélyezett mini csomag is. A legjobb, ha veszel egy utazási neszesszert, amelyet felszerelsz utántölthető kis flakonokkal, tégelyekkel. A saját kozmetikumaidon kívül bátran használd a szálloda piperéit is, szappant, sampont, cipőpucolót, hajszárítót.

8. A mosoda rád vár

Sokan ódzkodnak a mosodák használatától, főleg az olyan utazók, akik megszokták, hogy van saját mosógépük. Pedig nem kell tartani tőlük, hiszen egy hosszabb utazásnál használatukkal a felére csökkentheted a becsomagolt ruhák mennyiségét. Bátran vedd igénybe a szállodák mosodai szolgáltatását, vagy sétálj el a legközelebbi mosodáig: amíg megebédelsz a közelben, pont készen lesz a mosás.

9. Próbapakolás

Ne közvetlenül a bőröndbe pakold be a holmijaidat; előbb a bőrönd mellé vagy az ágyra tedd ki, amit vinni szeretnél. Ha egyből a táskába pakolsz, és ne adj' isten találsz még egy kis helyet, biztosan felesleges dolgok kerülnek majd be a táskádba.

10. Mérd le otthon!

Nyilván senki sem akar beruházni egy bőröndmérlegre... Sokkal egyszerűbb, ha a bőrönddel, majd anélkül felállsz a mérlegre, és leméred a csomagodat. Jobb otthon szembesülni a súllyal, mint a reptéren, és súlyos büntetéseket fizetni.

+10 dolog, amit mindig megbánunk, hogy magunkkal viszünk:

  • Több szett edzőruha
  • Nagy kiszerelésű kozmetikumok
  • Elsősegély-csomag (mindent meg tudsz venni helyben, elég lázcsillapító és sebtapasz)
  • Sok ékszer és kiegészítő
  • Hajszárító
  • Kettőnél több fürdőruha, egynél több szalmakalap és strandtörülköző
  • Nem összeillő ruhák, egynél több elegáns ruha
  • Bármi, ami a biztonsági ellenőrzésen fennakadhat
  • Kettőnél több cipő, papucs
  • Kemény kötésű könyvek – válassz puhafedelűt vagy e-könyvolvasót!
AMI MÉG ÉRDEKELHET