Top 10 ország, ahol folyamatosan nő az erdőterület

Róluk kellene minden országnak példát vennie.

Fotó: Shutterstock

Az erdőirtás az emberiség okozta egyik legnagyobb természeti katasztrófa, annak ellenére, hogy nem olyan látványos, mint egy atombomba okozta pusztítás, mivel lassan zajlik. Mi, emberek döntöttünk úgy, hogy kizsákmáljuk a természetet, és ez a tendencia nem régen lassult csak le, amikor a világ vezető tudósai néhány éve arra figyelmeztettek, hogy klímakatasztrófa közeleg.

Az elmúlt évtizedekben évente több mint 47 000 km² (Magyarország területének fele) erdő pusztul el világszerte. Az Amazonas esőerdőinek 17 százaléka tűnt el csak az elmúlt 50 évben – ez egy igen riasztó adat. Szerencsére a tudósok figyelmeztetésére nem minden vezető, befolyásos ember legyintett és tettek lépéseket, hogy országukban évente növekedjen a nettó erdőkkel borított terület. A nettó terület azt jelenti, hogy van fakitermelés, építkezések, de a fakitermelés miatt például kevesebb fát vágnak ki, mint amennyit ültetnek évente. A BBC tudományos magazinja felállította a top 10-es listát.

Fotó: Shutterstock

A zöldítés mesterei

Íme az országok, amelyekről mindenkineknek példát kellene vennie. Meglepő lista, amelyből kiderül, hogy nem feltétlenül a leghaladóbb gondolkodású országok veszik ki a részüket a zöldítésben és a Föld egyensúlyának visszaállításában. Évente tehát ekkora területet erdősít a top 10 zöldítő ország:

10. Romániában 410 km²-rel nőtt az erdőterület egy év alatt.
9. Olaszország 540 km² plusz erdővel (ez kb akkora terület, mint Budapest) bír.
8. Franciaország 830 km²-t erdősít évente.
7. Az Amerikai Egyesült Államok 1080 830 km²-t, ami az ország méretéhez képest nem sok, de összességében mégis tekintélyes.
6. Törökországban egy év alatt 1140 km²-t nő a zöldterület.
5. Vietnam 1260 km²-es területet fásít évente (ez kb. 2 Balatonnyi terület).
4. Chile 1490 km²-t erdősít évente.
3. India 2660 km²-t zöld területet ad vissza a természetnek.
2. Ausztrália 4460 km²-t zöldít (ez kicsit kevesebb csak, mint Pest megye területe) egy év alatt.
1. Kína magasan a rekorder, ott 19 370 km² erdőt telepítenek évente.

Forrás: BBC Science Focus

AMI MÉG ÉRDEKELHET