Mini országok, gazdag élmények

Méretük nem túl nagy, viszont vagyonuk vagy természeti kincseik mindent felülmúlnak.

Grenada
Fotó: Unsplash

A világ legnépesebb városai akkorák, mint egy-egy közepes ország, mi viszont most a legkisebb országokat mutatjuk be, garantálva, hogy mindegyik megér egy kiruccanást! Figyelem, a „legnagyobbtól" a legkisebb felé haladunk! A legkisebb ország a listán 0,44 négyzetkilométer, a legnagyobb ország a legkisebbek között pedig 433 négyzetkilométer.

10. Grenada

Fotó: Unsplash

St. George, Grenada

A 433 négyzetkilométeres sziget a Kis-Antillákon található. A Budapestnél jóval kisebb országban 107 ezer ember lakik - és hogy miből élnek? A karibi szigeten szerecsendió-termesztésből és turizmusból érkezik a bevétel. A helyi lakosok kedvenc sportja a krikett, ami nem meglepő, hiszen Grenada 1974-ig brit gyarmat volt (a hivatalos nyelv még mindig az angol). A szigetet egyébként 1498-ban fedezte fel Kolumbusz.

9. Málta

Fotó: Unsplash

Málta

A Máltai köztársaság 3 szigetből áll: Málta, Gozo, Comino. A törpeállam az ENSZ felmérése szerint a 48. legboldogabb ország a világon, melyet összesen 675 ezren laknak. A szigetre látogató turisták nagy része a Kalüpszó-barlang (Calypso cave) miatt érkezik ide, mely helyet már az ókori eposzban is megemlítettek: Homérosz Ödüsszeiajában Kalüpszó ide zárta be 7 évre szerelmét, Odüsszeuszt. A gyönyörű nimfa garantálta a hajótörött Odüsszeusznak a halhatatlanságot, ha vele maradt, de az isten elmenekült feleségéhez, Penelopéhez, ezért a barlangot a szerelem barlangjának is nevezik.

8. Maldív-szigetek

Fotó: Unsplash

Maldív-szigetek

1192 darab szigetből áll az ország, amelyet 26 korallzátony vesz körbe. Az ezernél is több szigetből azonban csak 200 lakott, és 87-et használhatnak, látogathatnak turisták. Minden egyes sziget kisebb, mint 13 négyzetkilométer, az állam összterülete így adja ki a 300 négyzetkilométert. Ezt a sok szigetből álló kicsi országot Marco Polo fedezte fel és az Indiai-óceán virágának nevezte el. Az apró csodák napjainkban azonban komoly veszélyben vannak: a globális felmelegedés okozta tengerszintemelkedés miatt a szigetek nagy része el fog merülni néhány évtizeden belül.

7. Saint Christopher és Nevis

Fotó: 123rf

Saint Kitts és Nevis

A karibi ország két szigetből áll, amelyek mindössze 3 km-re vannak egymástól. 1983-as függetlenedésük előtt brit gyarmatként működtek. Összesen 55 ezren laknak a szigeteken, melyek területe mindössze 261 négyzetkilométer. Ez is igen kicsi, nem igaz? Kolumbusz 1493-ban fedezte fel a térséget, mely arról híres, hogy az Egyesült Államok hét alapítóatyjának egyike, Alexander Hamilton itt született.

6. Lichtenstein

Fotó: Unsplash

Lichtensein

Az Ausztria és Svájc között fekvő miniállam lakossága 37 000 fő. A Lichtensteini Hercegség uralkodója 1989 óta II. János Ádám, az ország területe mindössze 160 négyzetkilométer. Az alpesi ország a legbiztonságosabb a világon, bűnözési rátája hihetetlenül alacsony, 1997 óta nem történt például gyilkosság az országban.

5. San Marino

Fotó: Unsplash

San Marino

A világ legrégebbi (301-ben alapított és azóta független állam) és egyben legkisebb területű köztársasága, lakossága mindössze 32 000 fő, terület 61 négyzetkilométer. A törpeállamot teljesen körülöleli Olaszország, de nem tagja az Európai Uniónak.

4. Tuvalu

Fotó: 123rf

Tuvalu

Az óceániai sziget Hawaii és Ausztrália között van, 10 000 fő lakik Tuvalun. Területe 26 négyzetkilométer és egy kórház látja el az összes szigetlakót. A sziget sík, legmagasabb pontja 16 méter. Bár különleges hely a mérete miatt, nagyon kevés turista látogata, évente 2 ezer utazó megy a szigetre, de ezek 65%-a üzleti céllal teszi. Egy érdekes barlangrendszer húzódik a sziget alatt, amelyet csak 1986-ban fedezett fel 2 búvár.

3. Nauru

Fotó: Unsplash

Nauru

Nauru a legkisebb szigetország a világon, amely Ausztráliától északkeletre fekszik. A mikronéziai sziget területe 21,6 négyzetkilométer, 10 200 ember lakja. Az országban nagyon nagy probléma a munkanélküliség, nincs elegendő munkahely, a lakosok mindössze 10%-a dolgozik, de nem ez az egy megoldandó baj van az országban: a lakosság 40%-a kettes típusú cukorbeteg az elhízás miatt. A nők 93%, a férfiak 97%-a túlsúlyos.

2. Monaco

Fotó: Unsplash

Monaco

A gazdag (elég ha a Monte-Carlói kaszinókra gondolunk) és független városállam a világ második legkisebb országa, amely Franciaország és a Földközi-tenger közé ékelődik a francia Riviérán. Az AS Monaco focicsapt Stade Louis II stadionja az ország lakosságának felét képes befogadni – a teljes lakosság egyébként 38 000 fő. A hercegség jelenlegi uralkodója II. Albert.

1. Vatikán

Fotó: Unsplash

Vatikán

A Róma belvárosából leválasztott állam a világ legkisebb (0,44 négyzetkilométer) független országa, a katolikus egyház központja, a pápa otthona. A 100 lakosból alig a felének van állampolgársága, ők mind egyházi méltóságok. Vatikán függetlenségét az olasz kormány a Lateráni Szerződéssel 1929. február 11-én fogadta el. Ahogy minden országnak, Vatikánnak is saját eurója, útlevele, zászlója és himnusza van, ami viszont itt nincs: az az adó.

AMI MÉG ÉRDEKELHET