Életre szóló élmények: 10 híres zarándokút és túra

Csodálatos helyszínek, testi-lelki feltöltődés, amely életünk legjobb próbatétele lehet...

Fotó: 123rf

Régen ezeken a túraútvonalakon új vallásokat, eszméket, hasznos termékeket jutattak el új területekre – autókon, helikoptereken, repülőkön vagy vasút híján gyalog, esetleg szamárháton tették meg az emberek ezeket a hatalmas távokat. Ma inkább kedvtelésből teljesítik sokan a zarándoklatot, nem mindig van mögötte spirituális ok, egyszerűen csak kalandokra éheznek az utazók. Fedezzük fel újra az emberiség legérdekesebb útvonalait!

1. El Camino de Santiago (Spanyolország, Franciaország)

Fotó: 123rf

El Camino de Santiago

Az El Camino de Santiago (avagy Szent Jakab útja) egyszerre lelki és fizikai utazás. Körülbelül 800 kilométeren menetelhetünk: Franciaországból, St. Jean Pied de Portból indul az út, onnan gyalogolhatunk az ősi utakon, miközben zarándokszállókon vagy kolostorokban szállhatunk meg. Az utazás az észak-spanyolországi Santiago de Compostelában ér véget, amely az UNESCO Világörökség része. A Szent-Jakab-katedrális a város fölé emelkedik, ez a hely az összes szent emlékműve. Sokan spirituális megtisztulásnak érzik a zarándoklatot.

2. Appalache-ösvény, USA

Fotó: 123rf

Appalache-hegység

Az Appalache-hegységet átszelő híres túraútvonal (Appalachian Trial) nem kevesebb, mint 3500 km hosszú, 14 államon kell áthaladni útközben. Az Új-Funlandtól Atlantáig tartó „kirándulásban" rengeteg a szintkülönbség és több hónapig is eltart végigjárni, állóképességtől függően 5-7 hónap alatt lehet megtenni a távot. És mielőtt azt hinnénk, hogy erre senki sem hajlandó, bizonyos szakaszait vagy akár az egész távot 3-4 millió ember teszi meg évente. A magas- és középhegységi tájakon csodás fotókat lehet készíteni, remek alkalom kínálkozik az állatmegfigyelésre, csak a medvékkel kell vigyázni!

3. Inka ösvény, Peru

Fotó: UnsplashMachu Picchu, Peru

A világ egyik leghíresebb túraútvonala, az Inka Ösvény több ezer hegyvidéki útból álló hálózat, amelyet az Inka Birodalom idején hoztak létre. A legnépszerűbb zarándokút a világon, amely közvetlenül Machu Picchuba vezet: 4 napos, 42 kilométeres intenzív túra, amely során az Andok 4000 méteres magasságában menetelünk. Az inka fővárosból, Cuzcóból startol a túra, de előtte be kell szereznünk egy túraengedélyt, amelyet minden év januárjában kezdenek árusítani, és hamar el is fogy. Ennek az az oka, hogy nagyon nagy volt a tömeg az útvonalon egész évben, a turisták nemcsak rengeteg szemetet hagytak maguk után, de rombolták is a területet, kár keletkezett az inka romokban. Általában napi 500 túraengedélyt adnak ki, a vírus miatt most még kevesebbet.

4.  Ezüstösvény, Mexikó

Fotó: Getty Images

Réz-kanyon

A mexikói Batopilas-kanyon (mást néven Réz-kanyon) ezüstbányáinak útvonala volt ez. Az Ezüstösvényen barlangokat láthatunk, sivatagot és erdőket kell átszelnünk. Akik szerencsések, még találkozhatnak a tarahumara indián törzs néhány tagjával (ez a törzs arról híres, hogy naponta ultramaratoni távokat futnak le). Az intenzív tempóval 9 nap alatt megjárható út alatt nagyon nehéz tájékozódni, alapos felkészülésre van szükség. A 103 kilométeres távon 6 nagyon mély gleccserkanyonon kell átvágni.

5. Kilimandzsáró-túra, Tanzánia

Fotó: Getty Images

Kilimandzsáró

A vulkánhegy nemcsak Tanzánia, de egész Afrika legmagasabb hegye, 5895 méter magas, tehát tökéletes azoknak, akik szeretik a nagyobb kihívásokat, a nehéz terepet és elég szívósak ahhoz, hogy ne adják fel az út felénél. Az intenzitástól függően 6-9 napos túra a Kilimandzsárón vezet keresztül. Machame-ösvénynek is nevezik az útvonalat, összesen 6 csapás vezet fel, érdemes egy túravezetővel vagy blogokról tájékozódni, hogy melyik való leginkább nekünk.

6. Istenek ösvénye, Olaszország

Fotó: 123rf

Amalfi-part

Olaszul Il Sentiero degli Dei-nek nevezik ezt a csodaszép zarándokutat. Az Amalfi-partról, Agerolától indul Nocelléig az ösvény, amely egy igazán könnyű túraút. Mindössze 3-4 óra megtenni, és a célnál lélegzetelállító kilátás tárul elénk, egészen Capriig el lehet látni. Az útvonal mentén rengeteg étterem és bár van, így ezt a kellemes kirándulást össze lehet kötni egy hangulatos vacsorával vagy ebéddel.

7. Mont Blanc-túra, Franciaország, Svájc és Olaszország

Fotó: Unsplash

Mont Blanc

A Mont Blanc 4800 méteres magassága elég nehéz terepet kínál, de ennél szebb ösvény kevés van. A 3 országon átvezető, nagyjából 60 órás utat tapasztalt hegymászók vezető nélkül, csapatban is megtehetik, a kezdőknek túravezetők mutatják meg, merre érdemes menni, és hol lehet megszállni. Az egész túra „nagyon nyugat-európai", éppen ezért nem is olcsó (van, aki helikopterrel közlekedik itt, és nem azért, mert megsérült) – ez az alpesi körtúra sok tervezést igényel a nehéz terep és az időjárás miatt. A túra 170 kilométer hosszú, de 10 km szintet kell közben megmászni.

8. Laugavegur, Izland

Fotó: Unsplash

Laugavegur túraútvonal

A világ 10 legszebb útvonalának egyike a nagy zarándokok szerint. Az 54 kilométeres távot 4 nap alatt lehet közepes tempóban megtenni, de annyira szép és változatos az izlandi vadon, hogy képtelenség nem megállni néha bámészkodni. Vulkánokon, gleccsereken kell áthaladni, majd láthatunk néhány aktív gejzírt és zöld síkságokat. A túra Laugavegurról indul és þórsmörk-ben ér véget. Nagyon változatos az időjárás, a szélre és csapadékra minden évszakban készülni kell, de ha nem akarunk sokat fagyoskodni, akkor nyáron pipáljuk ki ezt a túrát.

9. Sínai-hegyi túra, Egyiptom

Fotó: 123rf

Sínai-hegy

A bibliai zarándoklaton többféle útvonal közül választhatunk, a csapásokon megnézhetjük a 6. században épült Szent Katalin kolostort, vagy az Abbász pasa hegyén található oszmán vár romjait. A Sínai-hegyen (más néven Mózes-hegyen) sokan éjjel túráznak, hogy megnézhessék a semmihez sem fogható napfelkeltét. A hegy 2285 méter magas, így nem nehéz terep egy kezdő túrázónak sem.

10. Nagy fal túra, Kína

Fotó: Unsplash

A kínai nagy fal

Klasszikus túra, amelyre mindenkinek el kellene mennie egyszer az életében. Az erőd ( i. e. 3. sz. és i. sz. 17. sz. között Kína északi határán épített erődítményrendszerek) próbára teszi az embert. Megtehetünk egy 12 napos túrát vagy csak egynapos szakaszt, ahogy időnk vagy fizikumunk engedi... Sok az emelkedő, mert a fal hegyeket szel át. Az egész fal kb. 6350 kilométer hosszú és az űrból is jól látszik, de egyes becslések szerint az eredeti hossza 10 000 kilométer is lehet. Minél látványosabb a hegyek miatt a táj, annál nehezebb a terep általában – ez alapján válasszunk ki túraútvonalat magunknak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET