10 látványosság a Földön, amelyek pár éven belül eltűnhetnek

A természet vagy az emberiség évezredekig alakította, most pedig elillanhatnak örökre.

Fotó: Unsplash

Természetvédelmi területek, történelmi jelentőségű épületek, kincsek, amelyekre sokkal jobban kell vigyáznunk, mint gondolnánk, hiszen hamarosan már csak emlékek lesznek.

1. Machu Picchu, Peru

Fotó: Unsplash10 érdekesség a pazar Machu Picchuról

Ahogy már írtuk, a legnagyobb veszélyt a Machu Picchura a rengeteg turista jelenti. Dél-Amerika egyik leglátogatottabb látványosságáról van szó, évente 2 millió utazó sétál át a romokon, ami folyamatosan amortizálja az 500 éves szentélyt. De nemcsak ez jelent veszélyt az UNESCO világörökségére, hanem a közelben egyre gyakoribb földcsuszamlások, sárlavinák és erdőtüzek is.

2. A Kilimadzsáró csúcsa, Tanzánia

Fotó: Unsplash

Kilimadzsáró

A Kilimandzsáró a hegymászó berkekben elterjedt 7 hegycsúcs kihívás (Seven Summits) egyike, a challenge a hét kontinens legmagasabb hegycsúcsainak megmászását jelenti. A hegymászó-kihívást Richard Bass teljesített elsőként 1985. április 30-án. A Kilimandzsáró jellegzetes, havas púpja azonban a globális felmelegedés miatt folyamatosan olvad: 1912 és 2007 között a hósapka 85%-a eltűnt, és az előrejelzések szerint 2030-ra véglegesen eltűnik a gleccser.

3. Jeruzsálem óvárosa, Izrael

Fotó: Unsplash

Siratófal, Jeruzsálem


Jeruzsálem óvárosa 3 világvallás spirituális központja, 1980 óta az UNESCO veszélyeztetett világöröksége. A Siratófal az eredeti Második Templom (a judaizmus legszentebb helye) megmaradt utolsó maradványa. Bár az eredetit lerombolták annak idején, a templomot újjáépítették, épp csak egy kicsit odébb. A rengeteg turista és zarándok miatt azonban az óváros ezen része egyre rosszabb állapotban van.

4. Everglades Nemzeti Park, Florida

Fotó: Getty Images

Everglades Nemzeti Park


A kutatók szerint ez a világon a legnagyobb szubtrópusi vadrezervátum, melynek évek óta a fennmaradásért küzdenek a természedvédők, az ott élő állatok és növények pedig a túlélésért. A legnagyobb veszélyt ugyanis az ember és nem utolsó sorban a hurrikánok jelentik erre a területre. A felmelegedés okozta árvizek és a környezetszennyezés következtében a vízben és a mocsárban élő algák túlszaporodnak, ezzel pedig könnyen felborul az egész élővilág szimbiózisa, amely végzetes változásokat eredményezhet.

5. Nagy-korallzátony, Ausztrália

Fotó: Unsplash

Nagy-korallzátony


A korallok rendkívül érzékeny, ugyanakkor csodálatos és fontos élőlényei vizeinknek. Fennmaradásukat nehezíti, hogy az elhalt virágállatokat komoly kihívás újratelepíteni, ha egyszer eltűntek egy területről. Márpedig a Nagy-korallzátony közelében évtizedek óta folyamatosan csökken a számuk, bizonyos fajok pedig már el is tűntek, ami a jelentős hajóforgalom és a búvárturizmus számlájára írható.

6. Glacier Nemzeti Park, USA

Fotó: Unsplash

Glacier Nemzeti Park


A gleccserpark több tízezer éves jéghegyei az ökoszisztéma egyensúlyának megbillenése miatt egyre kisebbek, folyamatosan zsugorodnak, majd szépen lassan eltűnnek. Az USA-ból származó legfrissebb geológiai kutatások szerint 2030-ra valamennyinek végleg búcsút inthetünk.

7. Tádzs Mahal, India

Foto: Unsplash

Tádzs Mahal


A csodálatos monolitikus építményt évről évre rengeteg turista látogatja, mindemellé – ahogy a legtöbb indiai város – a Tádzs Mahalnak helyet adó Agra is túlnépesedett mára. Az évi 2,5 millió látogató akaratlanul is komoly állagromlást okoz az épületben, melyet a folyamatos érdeklődés mellett nagyon nehéz karbantartani. Hogy megóvja az utókornak, az Indiai Legfelsőbb Bíróság a muszlim mauzóleum bezárását is fontolóra vette.

8. Portobelo-San Lorenzo erődítmény,  Panama

Fotó: 123rf

Portobelo-San Lorenzo eődítmény


Ezt az erődítményt 1590-ben kezdték építeni spanyol hódítók, falaival a kereskedelmi útvonalukat akarták megvédeni. 200 évig erősítették, bővítették, de sajnos mára ez mit sem számít, hiszen az építmény nagy részét elöntötte a víz. Ami komoly veszteség, hiszen kevés olyan épület van a világon, amely a középkori várépítési stílustól a neoklasszicista elemekig mindenféle irányzatot felmutat. Eme különlegessége miatt is, az erődítmény 2012 óta veszélyeztetett világörökségnek számít.

9. Hatra város, Irak

Fotó: Getty Images

Hatra, Irak


A Hatra egy elhagyatott ókori romváros az al-Dzsazíra régióban, Irakban. Hatra erődítménynek épült a Római Birodalom és Párthia közt húzódó határ közelében, s a háborúk alatt gyakran nyújtott védelmet Iránnak a római haderővel szemben. A romokat 1830-ban fedezték fel, de csak az 1900-as években tárták fel teljesen. Ezt követően az épen maradt épületrészek 2015-ben az ISIS célpontjává váltak, mára pedig egészen siralmas állapotba kerültek, így nem csoda, hogy a nevezetesség a világ veszélyeztetett világörökségeinek listáján is megtalálható.

10. Nan Madol város, Mikronézia

Fotó: 123rf

Nan Madol


A Csendes-óceán Velencéjének is nevezik ezt az 1200-as években épült várost. A legalább 200 éve lakatlan romváros különlegessége, hogy első lakói egy zátonyra építették: a mikronéziai őslakosok egy 80 hektáros területen 92 mesterséget szigetet hoztak létre, melyeket csatornák labirintusa köt össze. A területet sűrűn benőtte a növényzet, ami jelentősen megnehezíti a még épségben maradt épületek állagmegóvását.

AMI MÉG ÉRDEKELHET