10 szemet gyönyörködtető lombkoronasétány és kilátó a világon

Van, amelyik évtizedek óta várja a látogatókat, és mutatunk újdonságokat is.

szingapur
Fotó: Shutterstock

A tériszonyosok nem biztos, hogy lázba jönnek a következő összeállításról, de sokan biztosan azonnal elindulnának ezekre a lélegzetelállító sétányokra. Amennyiben a tavasz első napsugarait hazai tanösvényeken szeretnéd élvezni, olvasd el ezt a cikket, amelyben 5 magyarországit ajánlunk. Magasra fel!

Fantáziadús megoldás, csodás látvány (Denver, USA)

A Rino ArtPark rendezvényközpontban átadott sétány egy 400 méteres folyóparti szabadtéri területen található, ahonnan tökéletes kilátás nyílik a környező parkra és a szomszédos South Platte folyóra. Az acél alapokon álló sétányt hatalmas oszlopok tartják, amelynek a legmagasabb pontja 8,5 méteren található.

Zöld kanyon fölött lebegve (Mpumalanga, Dél-Afrika)

Forrás: Boogertman+Partners Architects

Látványterv az épülő kilátóról

A védett Blyde River Canyonon belül található építmény jelenleg fejlesztés alatt áll, ahonnan egészen különleges, sokak szerint inkább hátborzongató kilátás nyílik a környező tájra. A dizájnt egy imádkozó sáska alakja ihlette, a kilátót és az ösvényt idén adják át.

Óriásfenyők között (Eureka, USA)

2021 nyarán a kaliforniai Eureka városa megnyitotta a Redwood Sky Walk-ot, amely egy 25 kilométeres sétaút, 30 méterrel a talajszint felett, monumentális vörösfenyők között. A San Francisco és az oregoni határ között található kikötőváros erdejének friss levegője felér egy újjászületéssel.

Látványos „tojáskilátó"  (Neuschönau, Németország)

A Bavarian Forest Nemzeti Parkban felépített, 1300 méter hosszú Treetop Walk Bavarian Forest ösvény egy igen látványos, közel 44 méter magas, tojás alakú fakilátóhoz vezet, ahonnan körpanoráma nyílik a természetre. A 8-25 méter magasságban található út a bükkfák, a jegenyék és a lucfenyők között/fölött kanyarog, miközben magyarázó táblák segítségével tanulhatunk a tájról és a környező természeti szépségekről. A sétány és a kilátó is könnyen elérhető, családbarát kialakítású – kerekesszékkel és babakocsival is megközelíthető.

Helló, Grand Canyon! (Peach Springs, USA)

Ez a lélegzetelállító, magaslati Grand Canyon West Skywalk a világ hét csodájának egyikére, a Grand Canyonra néz. A három méter széles, patkó alakú üveghíd 1,2 kilométer tiszta rálátást biztosít a tájra, egészen a kanyon aljáig lenézhetünk. Elképesztő érzés egy üveg hídon állni több ezer méter magasan, mégsem kell félni, hiszen a Skywalkot úgy építették, hogy hetven, teljesen megtöltött 747-es utasszállító repülőgépet is elbírjon.

Kristálytiszta levegő, bámulatos panoráma (Alberta, Kanada)

Nyugat-Kanada üvegpadlós, Columbia Icefield Skywalkja több mint 274 méter magasan áll a Sunwapta-völgy felett, kilátással a hegytetőre, a folyóra és a völgyre. A Jasper Nemzeti Parkban található, hegyekkel körülvett érintetlen környezetben szinte harapni lehet a tiszta és friss levegőt.

Biodóm és botanika (Londonderry, Észak-Írország)

Forrás: Eden Project Foyle

Az Egyesült Királyságban működő Eden Project Foyle két történelmi birtokot köt majd össze, mindkettő egy-egy dús, botanikus kert lesz a Foyle folyó partján. A beruházás már jó ideje elkezdődött, a most épülő ösvény mellett egy hatalmas biodóm működik (a képen egy apró buboréknak látszik), így máris rengeteg rendezvény tartanak a parkban. A fenti kép a Grimshaw építészeti cég látványterve, hamarosan elkészül a kilátó, de a botanikus kert és a biodóm már most is látogatható.

Ipari stílusban (North Charleston, USA)

Forrás: Thomas & Hutton

A Noisette Creek gyalogos híd jelenleg még építés alatt áll, de a tervek szerint az építmény összeköti majd a meglévő parkot a Noisette Creek északi oldalával. A város célja, hogy az egykori haditengerészeti támaszpont – Noisette Creek – ipari, kihasználatlan részét átadják az embereknek, hozzáférést biztosítva a Cooper folyó partjához, ahol egy rendezvénytermet is építenek a víz felett. A 243 méter hosszú hidat 16 méter magas, jellegzetes acélívek díszítik. A híd már szinte készen van, csak a környezet helyreállítása, zöldítése van hátra.

Séta Manhattan felett (New York, USA)

A High Line park minden bizonnyal New York egyik legnépszerűbb látnivalója. Az egykori vasúti pályát 1980-ban zárták be, majd 2009-ben egy 2,2 kilométer hosszú részét átalakították a város legmenőbb helyévé. A városi parkban gyönyörű növényzet, virágok, szabadtéri, művészi installációk láthatók. A szakasz 30 perc alatt megtehető – persze, ha nem állunk meg egyszer sem közben, ami a látványnak köszönhetően szinte esélytelen.

Szingapúr

Fotó: Shutterstock

A belvárosi, csodák kertjeként is emlegetett Gardens by the Bay jellegzetes „fái” egészen elképesztő látványt nyújtanak. A leginkább napelemmel működő, a „szuperfák” legmagasabb lombkoronájában (mintegy 16 emelet magasságban) található Supertree Observatory páratlan kilátást kínál a kert környezetére és a Marina Bay területére. Esténként két időpontban is látványos fény- és hangshow-val várják a látogatókat.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET