Ez a 10 dolog legyen nálad, ha járvány alatt téli vakációra indulsz!

Nem egyszerű mindent észben tartani, ezért segítünk most ezzel a listával.

Fotó: Shutterstock

Bár idén már sokkal biztonságosabban lehet utazni az oltásoknak köszönhetően, mint 2020-ban, de azért még mindig rengeteg szabályt kell betartani, hogy zökkenőmentesen induljon a vakáció. Íme a checklist!

Szinte hetente változnak a szabályok a nemzetközi be- és kiutazásokat illetően, ezek terén mindig legyünk naprakészek, még az utazás napján is enyhíthetnek vag szigoríthatnak. Jelenleg az omikron covid-variáns okoz fejtörést a kutatóknak, vakcina-készítőknek, virológusoknak és az országok turizmusért felelős vezetőinek. Hiába minden elővigyázatosság, oltási igazolások és tesztek, még így is könnyen terjednek az új vírusvariánsok, plusz még a delta is tombol a világ nagy részén. Ha szeretnél melegebb helyre pihenni, mindez ne tántorítson el a pihenéstől és kalandoktól, de sokkal több előkészületre lesz szükséged, mint a pandémia előtti időkben. Jó hír, hogy nem csak rajtad lesz maszk, ha a világot járod, hiszem szinte mindenhol kötelező már zárt helyen a szájat és orrot takaró szájmaszk, a többi szabály és feltétel azonban nem mindenhol egyöntetű, sőt, minden célországban más és más.

Fotó: Shutterstock

A lista, amit minden téli utazónak ki kell pipálnia:

  • Vakcinaútlevél (ami a célországban és utazás alatt érintett országokban kell, az Európai Unióban elég a zöld útlevél, azon kívül más nemzetközi utakhoz angol nyelvű igazolás kell)
  • FFP2-es, vagy más néven N95 maszk (ebből jó sok, attól függően, hány napra megyünk, hányszor szállunk át repülővel stb.)
  • Sima, eldobható, 3 rétegű műtős maszk (ebből is sok) és textilmaszkok (a legjobb, ha van benne cserélhető szűrő) – gyerekméretben is!
  • Rapid-tesztek (antigén-tesztek nyálból vagy garatból vett mintához, a vércseppes antigén-tesztek kevésbé megbízhatóak)
  • Kis kiszerelésű kézfertőtlenítő folyadék vagy zselé
  • Nedves fertőtlenítő kendők (telefon, tablet, kijelzők, fogók, kilincsek fertőtlenítésére)
  • Rendszerezők (packing cube) a táskába, bőröndbe, hogy koszos kézzel ne nyúljunk fölöslegesen a tiszta ruhák közé
  • Bőrkímélő ragasztószalag, sebtapasz, hogy a maszkot rögzíteni tudjuk rendesen az arcunkhoz
  • Maszkrács vagy -kosár, hogy kényelmesebb legyen a hosszú ideig tartó maszkviselés. Ezt a rács formát ad a maszknak, eltartja a szájtól, így nem ragad a szánkba.
  • Újrahasznosítható és fertőtleníthető szilikon tasakok, amelyeket univerzális használatra találtak ki: tehetünk bele ételt, használt maszkokat, bármit.
AMI MÉG ÉRDEKELHET