10 földrajzi tévhit, aminek talán te is bedőltél

Az atlaszok és enciklopédiák helyett most eláruljuk a helyes megoldásokat.

Fotó: Unsplash

Biztosan jó néhány geológus vagy földrajztanár fogja a fejét a következő tévedések hallatán, sőt a Google Maps is sokszor a butaságokat „súgja", így most elővesszük a leggyakoribb tévhiteket és inkább megmutatjuk az igazságot.

1. tévhit: Az Anktarktiszon nincsenek időzónák

Fotó: Unsplash

Ez igaz is és nem is, hiszen a Déli-sarkon az összes időzóna áthalad, tehát azt a zónát használhatjuk, amelyiket szeretnénk. A legtöbben az új-zélandi téli időt mérik (GMT+12), de persze ez attól is függ, az Antarktiszon kutató szakemberek éppen honnan jöttek, ugyanis a legtöbben az otthoni időhöz igazodnak. A nagyobb kutatóállomások pedig a legközelebb eső ország – Chile vagy Új-Zéland – hivatalos időzónáját használják.

2. tévhit: Norvégia a legészakibb ország

10-ből 9-en biztosan Norvégiát mondanánk legészakibb országnak, de ha egy röpke pillantást vetünk a világtérképre, máris látszik az igazság: Norvégia csak a negyedik legészakibb nemzet. Oroszország, Kanada és Grönland mind közelebb vannak az Északi-sarkhoz és Grönland Kaffeklubben-szigete a világ legészakibb helye.

3. Csak Törökország és Oroszország van egyszerre két kontinensen

Fotó: Unsplash

A geológusok meghatározása szerint Európát a Kaukázus választja el Ázsiától, és ez alapján Törökországon és Oroszországon kívül még van három olyan ország, amelyek egyszerre két kontinensen terülnek el: Grúzia (azaz Georgia), Azerbajdzsán és Kazahsztán.

4. tévhit: A Route 66 a leghosszabb autópálya

Ez az ikonikus országút rengeteg road movie, zene és könyv főszereplője. A 66-os út 3943 km hosszú, 8 államon vezet át, ám a 20-as út még ennél is hosszabb: 5415 km hosszú, a nyugati parttól a keleti partig tart, és összesen 12 államot szel át.

5. tévhit: A Déli sark maga az Antarktisz

Ez majdnem így van, de az Antarktiszon összesen 4 féle pólus található:

  • földrajzi Déli-pólus: a Föld forgástengelyének a Föld felszínét metsző két metszéspontja közül az egyik (a másik az Északi-pólus)
  • a megközelíthetetlenség sarka: a Déli-sark legbelső, a partoktól legmesszebb eső pontja, ahol ember még nem járt
  • a geomágneses Déli-sark: 2 mágneses dipólusra osztja a Földet
  • a déli mágneses sark: a Föld mágneses mezőjének erővonalai függőlegesen lefelé irányulnak, ez a pont folyamatosan elmozdul

6. tévhit: A Matterhorn Európa legmagasabb csúcsa

Fotó: Unsplash

A svájci Alpok csodálatos hegycsúcsát, a Matterhornt (4478 m) hiszik sokan Európa legmagasabb pontjának, pedig a Kaukázusban van a rekorder, az Elbrusz a maga 5642 méteres magasságával. Az Elbrusz hegycsúcs a grúz határ mellett magasodik.

7. tévhit: Nagy-Britannia és az Egyesült Királyság ugyanaz

Ez a két fogalom semmiképp sem felcserélhető, pedig sokan azt gondolják, hogy szinonimák. Nagy-Britannia Angliából, Skóciából és Walesből áll, az Egyesült Királyság pedig Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország együtt.

8. tévhit: Puerto Rico egy önálló ország

Fotó: Unsplash

Sokakat megzavar, hogy a közép-amerikai Puerto Ricóban spanyolul beszélnek, mintha önálló ország lenne, pedig az Egyesült Államok társult állama. Több mint 3 millióan élnek a fő szigeten és a hozzá tartozó kisebb szigeteken. Az elnöki köztársaság viszonylagos függetlenséggel rendelkezik, de nem választ saját elnököt, hanem az Egyesült Államok többi államához hasonlóan itt is csak kormányzót szavaznak meg. Tehát Puerto Rico legfelsőbb vezetője a kormányzó és az Amerikai Egyesült Államok elnöke.

9. tévhit: A Balaton Európa legnagyobb tava

Közép-Európában valóban a Balaton a legnagyobb, de az egész kontinenst tekintve az oroszországi Ladoga-tó az aranyérmes, amelynek területe 17 700 négyzetkilométer. Körülbelül 210 kilométer hosszú és 130 kilométer széles, mélysége helyenként eléri a 225 métert is. A Balaton összességében még csak a dobogó közelében sincs, ugyanis 592 négyzetkilométeres méretével a 38. legnagyobb tó Európában.

10. tévhit: Amerika államai közül Alaszkában élnek a legkevesebben

Fotó: Unsplash

Alaszka

2016-ig igaz volt, hogy a leghidegebb amerikai államban élnek a legkevesebben, de a 2016-os népszámláláson kiderült, hogy Wyomingban kevesebben laknak. A legutóbbi, 2019-es mérésen összesen 578 759 fő élt Wyomingban. Vermont a 49., azaz az utolsó előtti 623 989 fővel, Alaszka pedig a 48. helyezett a maga 731 545 fős népességével.

AMI MÉG ÉRDEKELHET