Kutass a legszínesebb állatok után a természetben!

10 színpompás élőlény emlékeztet bennünket, hogy jobban kellene vigyáznunk a természetre.

Fotó: Flickr/N.A.

A víz alatti és a szárazföldi állatok is képesek a fantáziánkat meghazudtoló külsővel, mintázatokkal, formákkal és a túlélésüket segítő trükkökkel előállni. Most bemutatunk 10 egzotikus és színes élőlényt, amelyekért akár érdemes utazásaink során felfedezőtúrára indulni.

Tengerirózsa

Fotó: Getty Images

A tengerirózsáknak rengeteg fajtája van, így rengeteg formával és színnel tűnnek fel a tengerben. Ezeknek a virágállátoknak több mint ezer fajáról tudunk eddig. A világ összes tengerében előfordulnak, a legnagyobb számban a trópusiakban, azonban a tengerek elszennyeződése több fajukat veszélyeztetheti.

Pajzsos poloska

Fotó: Getty Images

A polskák hallatán nem a természet varázslatos szépsége jut először eszünkbe, mert nálunk nem a szebb fajták honosak, azonban vannak Délkelet-Ázsiában ilyen színes egyedek is. A pszichedelikus mintázatú állatka kiszívja az életet a növényekből.

Virágkalapos medúza

Fotó: 123rf

Latin nevén az Olindias formosus valójában nem a medúzák családjába, hanem a hydrozoák közé tartozik. Japán és Dél-Korea környékén a Csendes-óceán északnyugati részén őshonos és csúnya csípése van. Nincs feje, szíve, agya, csontja, porca vagy valódi szeme, mégis az óceán legveszélyesebb ragadozói közé tartoznak.

Villásfarkú szalakóta

Fotó: Getty Images

Kenya és Botswana nemzeti madara fehér, kék, lila, türkiz, zöld és fekete tollazattal bűvöli el a természetjárókat, ráadásul szokatlan módon a nőstény ugyanolyan színes, mint a hím.

Blastomussa, azaz agykorall

Fotó: Getty Images

Szintén virágállat, a kőkorallok közé tartozik. Az agykorallok a korallszirtekben fordulnak elő az Indiai-óceánban és Csendes-óceánban, valamint a Karib-tengerben, és ahogy az összes korallzátonyt és a benne élő élőlényeket, őket is fenyegeti a környezetszennyezés.

Sisakos kaméleon

Fotó: Getty Images

A fátyolos kaméleon néven is ismert, kb. 60 centis hüllőnek az alapszíne zöld, kék, barna sárga csíkokkal tarkítva, azonban hangulatának megfelelően megváltoztathatja a színét. Idegrendszere üzenetet küld a bőrében található pigmenttartalmú kromatofor sejteknek, hogy táguljanak vagy összehúzódjanak.

Mandarinhal

Fotó: Getty Images

Ezek a szokatlan hullám mintázatú halak akár 15 évig is élnek természetes közegükben. A Csendes-óceánban úszkálnak a Fülöp-szigetek, Indonézia és Új-Guinea környékén és a tengerfenéken vadásznak kisebb rákokra, férgekre, szerencsére nagyon szapora állatok, mert hetente ívnak.

Orchidea manó

Fotó: Getty Images

A legkedvesebb nevű állat az imádkozó sáska malajziai unokatestvére. A malajziai imádkozó sáska általában fehér színű, de a vadonban találhatunk rózsaszín és lila színű egyedeket is, ezeket nevezik orchidea manóknak. Ez a rovar annyira hasonlít a virágra, amelyet utánoz, hogy régen a nyugati utazók Jávába azt hitték, hogy húsevő növény.

Mandrill

Fotó: Getty Images

A cerkófmajomformák alcsaládjába tartozó mandrill a páviánok közeli rokona, de sok tulajdonsága eltér azoktól, nagyon kevés van már belőlük, mert nagyon csökken a természetes élőhelyük és vadásznak is rájuk. Az egyenlítői Afrikában honos állat, és érdekessége, hogy a kék-vörös foltjai még élénkebbek lesznek, amikor az állat izgatott.

Nagy sáskarák

Fotó: Getty Images

Ez a rákféle nemcsak vad színű páncélja és foltjai miatt érdekes, hanem azért is, mert az állatvilágban talán a legjobb színérzékelő képessége van, tízszer több árnyalatot képes megkülönböztetni, mint az emberi szem. Az Indiai- és a Csendes-óceánban honos.

AMI MÉG ÉRDEKELHET