10 dolog, amit mindig ellenőrizz a hotelszobában!

Már érkezéskor jobb az elővigyázatosság.

Fotó: Unsplash

Ne ragaszkodj a maradáshoz, ha a következő kényelmi vagy higiéniai feltételek nem adottak a következő utazásod alkalmával!

1. Fontos a lokáció

Ha városnézés az utazásod célja, akkor egyszerűbb olyan szállodát választani, ami forgalmas, jó közlekedéssel ellátott helyen van, ahonnan könnyen megközelíthetőek a látványosságok – ez azzal járhat, hogy zajosabb a környék, tehát vagy megbékélsz ezzel, vagy minél magasabban lévő szobát kérsz. Ha a pihenés van a fókuszban, akkor inkább a belváros nyüzsgésétől távoli hotelt válassz, és ha még az is zajos – a hirdetésben ígért csend, nyugalom helyett – akkor keress másik szállást.

2. Fő a biztonság

Ami a környéket illeti, a biztonság még fontosabb, mint a kényelem. Ugye te sem akarsz gyomorgörccsel sétálgatni a szálloda környékén egy szuper fárasztó városnézős vagy programokkal teli nap után? Minden idegen város megismerésére a legjobb módszer, ha sokat sétálunk, gyalogosan közlekedünk – ezzel magunkba szívhatjuk a helyi kultúrát, szokásokat, a jellegzetes ételek illatát, rengeteg benyomást gyűjthetünk, de ha nem érezzük magunkat biztonságban, ez az élmény kimarad.

3. Mobilos becsekkolás

Fotó: Getty Images

A világjárvány miatt rengeteg új szokást, szabályt vezettek be a vendéglátásban, az egyik legfontosabb változtatás, hogy minél kevesebb emberi érintkezéssel tudjunk utazni vagy elfoglalni a szállásunkat. A fertőzésveszély miatt olyan hotelt válasszunk, ahol van lehetőség mobil applikációs be- és kicsekkolásra!

4. Takarítási protokoll

A tisztítás, takarítás, fertőtlenítés a vírushelyzet miatt még fontosabbá vált, mint eddig valaha. Az egész világon új, szigorúbb higiéniai sztenderdeket vezettek be, ha úgy látod, hogy az általad választott szállodában ez nem valósul meg, akkor tegyél panaszt és azonnal lépj le. Miket kell figyelni? A közös helyiségeket folyamatosan takarítják-e: ilyen a lift, az ajtók, kapaszkodók, korlátok, étkező- és kávézó asztalok, pultok, székek. A szobádban is nézz körbe, hogy nincs-e sehol pormacska, hajszál, kéznyomok – ha találsz, akkor nem volt alakpos a takarítás.

5. Egy kis fertőtlenítés

Bár az új higiéniai protokollok szerint minden nap kell fertőtlenítenie a takarítónak a távkapcsolókat, villanykapcsolókat, kilincseket, csapokat, kapcsológombokat. Ha úgy érzed, ez nem valósul meg a szobádban, akkor kérj extra takarítást és külön térj ki ezekre a tárgyakra is. Sőt, ha bizalmatlan vagy, akkor vegyél fertőtlenítő kendőt és te magad is törölgesd át ezeket a felületeket. Ne felejtsd, egy morzsás távirányító mindig gyanús!

6. A szőnyeg mindent elárul

Fotó: Getty Images

Szuper érzés a puha padlószőnyegre lépni, amikor kikelünk az ágyból, de jobb, ha tudod, hogy a szőnyegeket csak ritkán mossák át samponos fertőtlenítővel. Bár naponta porszívózzák, a szálakban rengeteg kórokzó bújik meg. Ha fontos a tisztaság, akkor olyan szállodát válassz, ahol fapadló, kő vagy csempe burkolat van a padlón, mert azokat minden nap lehet felmosással fertőtleníteni.

7. Penészriadó

A hotelszoba karbantartásáról és tisztaságáról semmi sem árulkodik jobban, mint a zuhanyzó szigetelése: a penész vörös figyelmeztető lámpa, ha a fürdőszobában penészt látsz, akkor csomagolj és távozz, főleg, ha allergiás vagy asztmás vagy.

8. Bogárbaj

Ágyi poloskák a legjobb szállodákban is előfordulnak, és sajnos csak a vendég jöhet rá, ha egy előző lakó behozta magával az ágyi poloskát. Úgy tudod letesztelni, hogy vannak-e nem kívánt élősködők a matracban, hogy felemeled a matracot és az alsó sarkát megkaparod egy műanyag kártyával – ha vannak poloskák, erre előbújnak.

9. Csapvíz helyett palackozott víz

A világ legtöbb táján szokás, hogy ingyenesen elérhető a szobában a palackozott víz, általában több üvegegl is tesznek az asztalra, polcra. Még Amerikába sem mindenhol biztonságos a csapvíz, nem is beszélve Ázsia, Afrika és Dél-Amerika nagy részéről. Ha nincs a szobában ingyen víz, akkor tedd szóvá, és ha utána sem adnak tiszta, palackozott vizet, akkor állj tovább.

10. Minden működik?

Alapvető lenne, hogy a szobában minden működjön, de inkább győződj meg róla rögtön: ahogy megérkezel, ellenőrizd, hogy megy-e a légkondicionáló vagy szellőztető rendszer, jó-e a tévé vagy bármilyen kütyü, a hűtőszekrény hűt-e vagy megy-e a hajszárító. Ha valami nem működik, azonnal jelezd a recepción és kérj cserét!

AMI MÉG ÉRDEKELHET