Fontos, hogy barátságos helyre utazz? Mutatjuk merre indulj!

Ha már sok időt és pénzt áldozunk egy utazásra, akkor várjanak kedvesen, nem igaz?

Fotó: Shutterstock

Sok gyakorlati szempont van az utazás tervezésekor, amit figyelembe kell vennünk: a legfontosabb a költségvetés, a távolság és az utazás hossza. De valójában az is számít, hogy mit hallottunk a helyről, mennyire vendégszeretők a helyiek... Most kiderül, melyek a legbarátságosabb városok a világon.

Napokat, heteket vagy akár hónapokat töltünk azzal, hogy megszervezzünk egy kiruccanást. A sokáig dédelgetett álom, hogy eljussunk egy fantasztikus helyre, mindenkit feldob, motivál és inspirál, na de valóban olyan élményekkel távozunk a nyaralásról, amelyekre vágytunk? Vannak utak, amelyek örökre meghatározó élménnyé válnak, éppen ezért, ha évente vagy néhány évente csak egyszer áll módunkban utazni, akkor érdemes olyan desztinációt választani, ahol a helyiek legalább olyan lelkesen várnak minket, turistákat, mint ahogy mi érkezünk hozzájuk. Amikor megérkezünk úticélunkhoz, megérdemeljük a meleg fogadtatást – és rengeteg város van szerte a világon, amelyek készen állnak arra, hogy tárt karokkal, meleg szeretettel várjanak. Keresd fel ezeket a desztinációkat 2023-ban! A Condé Nast Traveller a 2022-es Readers' Choice Awards keretében rangsorolja a világ legbarátságosabb városait – az olvasói szavazatai alapján tehát a következők a legbarátságosabb helyek!

10. Fokváros, Dél-Afrika

Fotó: Shutterstock

Fokváros, az óceánban pedig a Robben-sziget

A Dél-afrikai Köztársaság fővárosa az utóbbi években nagyon kedvelt úti cél. A Fokvárostól 12 kilométerre található Robben-sziget arról híres, hogy a szigeten található börtönben töltötte Nelson Mandela (emberi jogi harcos és Dél-afrikai Köztársaság egykori elnöke) a 18 éves büntetését. Az épület ma már múzeumként működik Robben Island Museum néven.

9. Dublin, Írország

A dublini lakosság közvetlenségéről híres, egy pubban egy idegennel beszélgetésbe keveredni szinte olyan biztos, minthogy az ott iszogatók lehúznak egy korsó Guinnesst. Érdemes nagy sétákat tenni az óvárosban, megnézni a Dublini Nemzeti Múzeum kiállításait és befizetni egy-két kirándulásra is a környéken. Bárhova indulsz, bármilyen programra vágysz, mindenhol barátsággal fogadnak majd!

8. Bangkok, Thaiföld

Thaiföldre a legtöbben a tengerpart és az isteni ételek miatt utaznak, de szinte minden turista megáll néhány napra a fővárosban, Bangkokban is. A digitális nomádok is imádják a 17 milliós fővárost, hiszen ott minden megtalálható, ami a nagyvárosban kellhet, és ha töltekeztek és költekeztek, akkor innen indulnak a több hetes vagy hónapos elvonulásra, hogy élvezzék a csendet és a természetet. Akár nagyvárosról, akár egy eldugott szigetről van szó, a thai vendéglátók mosolya és törődése garantált.

7. Koppenhága, Dánia

pixabay.comKoppenhága, Nyhavn

Régóta a világ legboldogabb városaként tartják számon a dán fővárost, nem meglepő, hogy Koppenhága lakossága a világ legbarátságosabbjai közé tartozik, és sajnos a legdrágábbjai közé is. Koppenhága A kis hableány írójának, Hans C. Andersennek volt az otthona, de nemcsak azért érdemes oda látogatnunk, a különböző városrészek hangulata, a kocsmákban már délután 5-kor induló családias partik és a finom péksütemények is igen vonzóak.

6. Reykjavík, Izland

A világ legészakibb fővárosa, Reykjavík az élénk színű épületekkel, a kreatív formákkal és kozmopolita szellemiséggel egyből rabul ejt. A város, bár jóval kisebb, mint bármelyik más európai nagyváros, legalább olyan menő kávézókkal, reggelig nyüzsgő bárokkal, művészeti kiállításokkal és merész kulináris kreativitásukról híres éttermekkel büszkélkedhet, mint több tízmilliós társai.

5. Mexikóváros, Mexikó

Fotó: 123rfMexikóváros

Mexikóváros nemcsak a világ egyik legnagyobb metropolisza, hanem az egyik legélénkebb kulturális életű is, vidám szellemiséggel, történelmi fontosságú helyekkel. Nem kevesebb, mint három UNESCO világörökségi helyszín található az egykori azték főváros körül, ahol az utazók visszarepülhetnek az azték birodalom világába.

4. Bruges, Belgium

Az észak Velencéjének becézett városban a sok száz éves szűk utcákat járva, a kanálisokban úszó szelíd hattyúkat etetve, kézműves söröket és csokoládékat kóstolva olyan mesebeli hangulatban lehet részünk, ami egyedülálló az öreg kontinensen. A Brüsszeltől csak 100 kilométerre fekvő városka óvárosa az UNESCO világörökség része, a helyiek imádják a turistákat, nincs is olyan kávézó vagy étterem, ahol ne várnának örömmel.

3. San Sebastián, Spanyolország

Még nem hallottál róla? San Sebastián egy üdülőváros, amely a Vizcayai-öböl domboldalán kanyarog, és pont ez a különleges fekvés az, ami miatt sok turista felkeresi ezt a kicsi baszk várost. Ide legfőképp azok érkeznek, akik a természet szépségében, színeiben és hangjaiban szeretnének gyönyörködni, de azért nem vetik meg a finom borokat és spanyol ételeket sem, mert a helyiek mindig kaphatóak egy kis beszélgetésre a bárokban éttermekben.

2. Rio de Janeiro, Brazília

A hatalmas, tengerparti város szinte mindenki bakancslistáján szerepel annak ellenére, hogy a világ egyik legveszélyesebb metropolisza is. A Copacabana és Ipanema strandjairól híres úti célt nem csak azoknak ajánljuk, akik éjjel-nappal szeretnek bulizni, táncolni és strandolni... Érdemes elvegyülni a helyiek között, azokban a kávézókban reggelizni, ahova a helyiek járnak, az utcán beszédbe elegyedni a gyümölcsárusokkal és máris megértjük, hogy miért írja felül a vendégszeretet a rossz közbiztonság okozta kényelmetlenséget.

1. San Miguel de Allende, Mexikó

Fotó: Shutterstock

Hoppá! Még egy mexikói város a listán, méghozzá ez a legbarátságosabb is. San Miguel de Allende rózsaszín házakkal, kanyargós, hangulatos macskaköves utcákkal várja a turistákat. A Parroquia de San Miguel Archangel, egy hatalmas, neogótikus, 17. századi templom, a város talán leghíresebb épülete, de azok is örülhetnek, akik a kulináris élvezetek miatt jönnek ide, mert helyben termesztett, biotermékeket használnak, és helyi borokat, sajtokat és olívaolajat szolgálnak fel az éttermekben.


AMI MÉG ÉRDEKELHET