Cukor, tej? – Kávétrendek a világból

Itthon a presszó és a tejeskávé a népszerű, de itt nem áll meg az élet. Mutatunk 4+1 népszerű italt a nagyvilágból.

A megszokott lattén túl számtalan variáció akad, amivel akár otthon is feldobhatjuk a kávézást. A legizgalmasabb receptek közül szemezgettünk.

A kávézás élménye most sokaknál az otthon falai közé szorul, és persze papírpoharas, take away formában is sokan kortyolgatják nap mint nap ezt a forró italt. Foglalkoztunk már azzal, hogy mennyi vizet és mikor kell fogyasztani a kávéhoz, elmeséltük, hogy a kávéföldekről milyen folyamat során kerül a termény a csészénkbe, sőt azt is bemutattuk, hogy egyes koffeinfüggő géniuszok mennyi kávét ittak naponta, hogy ezzel serkentsék a testüket és az elméjüket. Most pedig olyan recepteket és ötleteket gyűjtöttünk össze, amelyeket minden kávéimádónak érdemes kipróbálnia.

1. Espresso tonik

Fotó: 123rf

Espresso tonic

Az elsőre furának ható kombináció óriási őrület évek óta, mióta felfedezték: a két kesernyés italt frigye az égben köttetett. Újhullámos kávézók kínálatában már szinte kötelező darab, de otthon is bármikor elkészíthetjük. A tökéletes élményért keressünk egy gyümölcsösebb, savasabb espressót, a tonikot pedig díszítsük citrommal, ami még inkább kiemeli a kávé savasságát.

2. Dalgona kávé

Fotó: Unsplash

Dalgona kávé

Az egyik legújabb trend, amely szuperkémes állagával vette le a világot a lábáról, ráadásul nem szükséges hozzá semmilyen különleges hozzávaló, így elkészítése gond nélkül megoldható otthon is. A csoda alapja az instant kávé, cukor és víz 1:1:1 arányú keveréke, amiből robotgép segítségével masszív habot készíthetünk, hogy aztán tejre rétegezve fogyasszuk. Ugyan kicsit több munka van vele, mint egy egyszerű tejeskávéval, de az élmény mindent megér. Az italt ízesíthetjük narancsolajjal, rummal, likőrökkel vagy süteményfűszerekkel (télen almás pite vagy mézeskalács keverékkel).

3. Affogato

Fotó: Unsplash

Affogato

Az olasz recept se nem új, se nem bonyolult, mégis az egyik legjobb dolog, ami egy kávéval megtörténhet. Tulajdonképpen ez egy desszert, ami még fel is pörget bennünket. A varázslathoz nem kell más, mindössze két egyszerű összetevő: egy jól elkészített espresso és egy adag vaníliafagylalt. Ha pedig kicsit fel szeretnénk dobni, megbolondíthatjuk egy kis amaretto likőrrel is vagy csokoládéöntettel. Az italt tradicionálisan nem reggeli frissítőként, hanem étkezések után, desszert helyett fogyasztják.

4. Cold brew

Fotó: Unsplash

Cold brew

Azt a fajta jegeskávét már mindenki ismeri, amikor egy hagyományos eljárással készült espressóhoz jeget adunk, a cold brew azonban nem azonos ezzel, hiszen itt a kávé is hideg vízzel, főzés nélkül készül. Az eljárás nem csak technológiai szempontból izgalmas, hiszen a módszerrel új ízeket csalogathatunk ki az alapanyagból. Készítésekor az őrölt kávéból 12–24 óra alatt oldjuk ki az összetevőket, az eredmény pedig egy, a megszokottnál lágyabb ízű kávé.

+1 Fresh Corner újdonság: cukormentes vaníliás latte

Fotó: Unsplash

Cukormentes, vaníliás latte a Fresh Cornerben

Amikor a kávézók zárva tartanak, a papírpohárban érkező, elviteles kávé egészen új megvilágításba kerül. Ezt Unyi Bálint, a MOL Gasztro megvalósítási szakértője tudja csak igazán, aki megosztotta velünk, milyen újdonság került be a töltőállomások kínálatába.

„A Fresh Cornerekben is követjük a legújabb kávétrendeket, januári újításunk pedig a cukormentes vaníliás latte. Megjelenése a kínálatunkban jó hír mindazok számára, akik egyáltalán nem fogyasztanak cukrot, vagy épp a karácsony alatt felszedett többletkilóktól szeretnének megszabadulni. Nemzetközi szinten is ez a legnépszerűbb cukormentes ízesített kávé, köszönhetően annak, hogy a cukrot nélkülöző változatok közül ebben marad leginkább rejtve az édesítőszer jellegzetes aromája, így azoknak sem kell kompromisszumot kötniük, akik a megszokott ízeket kedvelik."

AMI MÉG ÉRDEKELHET