Miénk a világ leggyönyörűbb kávéháza

Tudtad, hogy a budapesti New York Kávéház a világ legszebb caféja?

Fotó: Shutterstock

Budapest igazán sok topkategóriás látványossággal büszkélkedhet, így nem csoda, hogy a kávérajongók számára is tartogat egy különlegességet: a világ legszebb kávéházát.

Néhány éve a UCityGuides rangsorolta a világ 10 legszebb kávéházát: a budapesti New York Kávéház az első helyen végzett, és azóta is a világ legszebb kávéházaként tartják számon. A szentélyt, ahol a vendégek minden érzékszervének élményt kínálnak: ízekben, illatokban, zenében, kényelemben és látványban. Ezt a lenyűgöző kávéházat mindenkinek látnia kell az életben legalább egyszer!

130 éves legenda

Fotó: New York Kávéház

A legendás New York Kávéház már csaknem 130 éve várja a vendégeket Budapest szívében, a mindig nyüzsgő Erzsébet körúton. Az 1894-ben átadott, fényűző New York-palota földszintjén található kávéház a magyar irodalomtörténet kiemelkedően fontos helyszíne. Az 1900-as évek elején a kávéház a pesti szellemi élet központja volt, története egybeforrt az irodalommal és a színházzal, a korszak legnagyobb magyar írói, költői, zeneszerzői és színészei adtak randevút egymásnak a New York Kávéházban.

Régen biztosító volt

Fotó: New York Kávéház

Az egykori New York Biztosítótársaság székhelyének is otthont adó épületet Hauszmann Alajos tervezte, aki az olasz reneszánsz, a barokk és a szecesszió építészetéből merített ihletet. A pazar, tágas belső tér kialakítására rendkívül nagy hangsúlyt fektettek. Az étteremmel kombinált hatalmas kávéház termeit márványoszlopok és pazar díszítések uralják, az enteriőrben minden márvány, bronz, selyem és bársony, a luxus érzetet pedig tovább növelik a velencei csillárok és a mennyezeti freskók. A kávéház külső szobordíszei – tizennégy bronz faun – az érzékiséget, a csúfolódó kedvet szimbolizálják.

Fotó: New York Kávéház

A zenés kávéház eredeti „célközönsége” az előkelő, tehetős réteg volt, de csakhamar a főváros legnépszerűbb találkozóhelye lett, ahova nemcsak a korabeli Magyarországról, hanem a világ minden szegletéből érkeztek vendégek.

A LEGENDA SZERINT A NEW YORK KÁVÉHÁZ MEGNYITÁSÁNAK NAPJÁN A PESTI BOHÉMEK A DUNÁBA DOBTÁK A KÁVÉHÁZ KULCSAIT, HOGY AZ ÉJJEL-NAPPAL NYITVA LEGYEN.

Hogy ez biztosan így volt-e, avagy sem, azt nem tudjuk. Az viszont egészen bizonyos, hogy 2014-ben, a kávéház fennállásának 120. évfordulóján valóban behajították a kávéház kulcsait a Dunába.

Enni és utána kávézni!

Fotó: New York Kávéház

Napjainkban a New York Kávéház a kifinomult gasztronómia fellegvára. Mind a budapestiek, mind a turisták körében rendkívül népszerű – 600 000 fős éves vendégszámával Magyarország leglátogatottabb éttermének számít, ahol nem ritkán akár fél órát is várni kell, amíg asztalhoz juthatunk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET